Brussel roept belangenconflict in over extra nachtvluchten op kanaalroute

© brusselnieuws.be
03/07/2015

De Brusselse regering heeft donderdag besloten een belangenconflictprocedure in te stellen tegen het federale niveau over de toename van het aantal nachtvluchten langs de kanaalroute. Dat heeft minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) gezegd in het Brussels parlement. "Minister Galant ontlast Vlaanderen ten nadele van het Brussels Gewest."

Sinds 19 juni vliegen bijna 90 procent van de nachtvluchten naar Chièvre over de kanaalzone, terwijl dat tevoren slechts 5 procent was, schrijft Fremault. "Bovendien stond het Gewest voor een voldongen feit, er was nooit enig overleg geweest met de andere Gewesten en het federale niveau."

Daarnaast hekelt de minister de 'communautarisering' van het dossier. "Uiteindelijk geeft Jacqueline Galant ons haar versie van een structurele oplossing bloot: het feit Vlaanderen te ontlasten ten nadele van het Brussels Gewest. En dat is ontoelaatbaar, het overleg in dit gevoelige dossier is onmisbaar om tot een evenwichtige structurele oplossing voor alle actoren te komen. De houding van mevrouw Galant laat mij geen andere keuze dan de zaak bij het Overlegcomité aanhangig te maken."

De beslissing om een belangenconflict in te roepen is relatief zeldzaam: een regering mag zo'n procedure pas instellen als "ze zwaar beschadigd wordt door een beslissing of op handen zijn de beslissing van de federale regering, een andere Gemeenschap of Gewest".

In 2007 riepen de Franstalige partijen via de Franstalige Gemeenschap bijvoorbeeld in de Kamer een belangenconflict in over BHV.

De beslissing - in dit geval dus om de nachtroutes vooral over Brussel te sturen - wordt bij het inroepen van een belangenconflict opgeschort voor een periode tot zestig dagen. In de tussentijd komt een wettelijk voorzien overlegcomité bijeen.

'Geen geluidsoverlast'
Sinds begin april kreeg de kanaalzone minder vluchten over zich heen, door het moratorium op het plan-Wathelet. Bevoegd federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) had eerder laten weten dat er door technische aanpassingen vanaf 19 juni iets meer vluchten de kanaalroute zouden gebruiken. Zij verzekerde dat dat geen geluidsoverlast zou veroorzaken voor de Brusselaar.

Volgens Brussels leefmilieuminister Fremault heeft Galant die aanpassing gedaan onder druk van Vlaamse politici en de inwoners van de Noordrand, die overvlogen worden door de route langs de Ring.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni