Brussel plaatst nieuwe geluidsmeters voor vliegtuigen

© brusselnieuws.be
01/04/2015

Het Brussels Gewest gaat vier nieuwe geluidsmeters plaatsen om de eventuele overlast door vliegtuigen in kaart te brengen. De meters komen er op de routes die na donderdag extra worden overvlogen, als het moratorium op het plan-Wathelet ingaat. “Dit is niet het einde van het verhaal.”

Donderdag worden een aantal routes, zoals de brede bocht naar links, geschrapt als het moratorium op het plan-Wathelet ingaat. Dat betekent voor een aantal Brusselse gemeenten minder vliegtuighinder. Andere, zoals bijvoorbeeld Sint-Pieters-Woluwe en Molenbeek, krijgen echter meer vluchten te verwerken.

Daarom zal het Gewest vier nieuwe meters plaatsen, laat Brussels milieuminister Céline Fremault (CDH) weten. Die komen er in Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Evere en Vorst. De vier komen er bovenop de vijftien meters die nu al in dienst zijn. “Dit versterkte netwerk is een kostbaar instrument om op een nog meer verfijnde manier, verslag uit te brengen over de hinder die de Brusselaars ondervinden”, zegt Fremault in een mededeling.

De meters worden door het Gewest ook gebruikt om vliegtuigen te beboeten die haar strenge geluidsnormen overtreden. Die boetes worden wel zelden betaald omdat de luchtvaartmaatschappijen de wettelijkheid van die boetes betwisten.

Fremault haalt de nieuwe meters aan om opnieuw op te roepen om een structurele oplossing te vinden voor het probleem van het overvliegen van Brussel. Ze schuift daarbij opnieuw de eerdere eisen van het Gewest naar voor, zoals de invoering van een onafhankelijke controle-autoriteit, de uitbreiding van de nacht van 22 tot 7 uur en het overvliegen van de gebieden die het minst dichtbevolkt zijn. "Het moratorium is een gedeeltelijk antwoord”, zegt ze. “Ik pleit voor een plan dat de geluidshinder vermindert en de leefkwaliteit van alle Brusselaars verbetert, ongeacht hun woonplaats in het gewest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni