Brussel overhandigt joodse onteigeningen aan Rijksarchief

© brusselnieuws.be
23/04/2014

De Stad Brussel heeft dinsdag een deel van haar archieven overhandigd aan het Algemeen Rijksarchief. Het gaat om informatie over de in beslag genomen joodse eigendommen tijdens de Duitse bezetting.

Dinsdag heeft Brussels schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) de laatste doos archieven symbolisch overhandigd aan Philippe Courard (PS), federaal staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. De in totaal 85 dozen bevatten documenten van de Verwaltung des Jüdischen Grundbesitzes in Belgien, die tijdens de oorlog instond voor het in beslag nemen van joodse eigendommen.

Na een reeks tussenstappen kwamen de documenten in 1970 in het archief van de Stad Brussel terecht. De documenten waren sindsdien te raadplegen, maar waren onvoldoende gekend. Daarom had de federale overheid Brussel verzocht om ze naar het Algemeen Rijksarchief over te plaatsen.

Voordat ze de al rijke collectie van het Rijksarchief aanvullen, zullen de documenten nauwkeurig geïnventariseerd worden. Daarna zullen ze ter beschikking gesteld worden van een ruimer publiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni