'Brussel moet waterbeleid afstemmen met Vlaanderen en Wallonië'

LV
© brusselnieuws.be
06/07/2015

Het stroomgebied van de Zenne is toe aan een nieuw waterbeleid. Minder gericht op dure infrastructuur, zoals stormbekkens, en meer op de doordringbaarheid van de bodem. De juiste gegevens verzamelen wordt echter bemoeilijkt door administratieve grenzen.

De Zenne en haar zijriviertjes strekken zich uit over de drie gewesten. De gegevens over onze waterlopen zitten dan ook verspreid bij tal van diensten en instanties. "Er moet een paradox worden opgelost", zeggen onderzoekers Tom Goosse, Kevin De Bondt, Guido Petrucci & Philippe Claeys in het jongste nummer van Brussels Studies. "De analyse- en verwerkingstools worden almaar beter, maar zodra men te maken heeft met een administratieve grens, verliest men steeds meer tijd met het eenvormig maken met de gegevens."

Behalve het feit dat de gegevens verspreid zitten, zijn ook de definities en methoden niet altijd dezelfde in de drie gewesten. Het op elkaar afstemmen van cartografische en statistische gegevens noemen de wetenschappers een "grote uitdaging voor het samenwerkingsfederalisme. Vooral voor een klein grondgebied zoals Brussel, waar men zich nooit ver van de gewestgrens bevindt."

80 procent ondoordringbaar
Nochtans is de grondige studie van het hele stroomgebied, over de gewestgrenzen heen, noodzakelijk voor een duurzaam waterbeleid. Brussel krijgt vrij regelmatig te maken met overstromingen, bijvoorbeeld tijdens zomeronweders. Dat heeft te maken met de topografie van de stad, maar vooral met de grote ondoordringbare oppervlakte. In het centrum en de eerste kroon is meer dan 80 procent van de oppervlakte ondoordringbaar. "Het water heeft dan als enige uitweg het rioleringsnet, dat vaak verouderd is en bovendien als groot nadeel heeft dat er regenwater en afvalwater gemengd worden. Dat verergert nog de milieu-impact van eventuele overstromingen."

De onderzoekers pleiten verder voor een ander waterbeleid. Brussel probeert nog altijd de capaciteit van collectoren uit te breiden of extra stormbekkens aan te leggen. "Dergelijke infrastructuur kan het rioleringsnet ontlasten, maar is ook zeer duur (de waterfactuur getuigt daarvan), valt almaar moeilijker te integreren in de stedelijke ruimte en is niet efficiënt in alle situaties."

In de plaats moeten we evolueren naar een meer allesomvattende aanpak, met stedenbouwkundige en natuurlijke elementen die het water kunnen tegenhouden, vertragen en zelfs opvangen in het grondwater via infiltratie. "Die nieuwe aanpak vereist dat de gegevens over de bodemgesteldheid, het reliëf, het gebruik van de gronden en de rioleringsnetten worden samengebracht op de relevante schaal: het stroomgebied."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni