Brussel krijgt positieve tussentijdse evaluatie voor EK 2020

© brusselnieuws.be
10/09/2014

De Europese Voetbalbond (UEFA) heeft een tussentijdse evaluatie gepubliceerd van de 19 kandidaat-gastlanden voor het EK voetbal 2020. Brussel krijgt goede punten, onder meer door de ervaring met grote evenementen en de goede verbindingen met het openbaar vervoer. Op 19 september wordt de knoop doorgehakt.

"De technische commissie van de UEFA heeft een positieve evaluatie van de Brusselse kandidatuur gemaakt, wat ons gunstig stemt voor de officiële bekendmaking volgende week vrijdag in Genève", zo verklaart Alain Courtois, voorzitter van Euro Brussels 2020, dinsdag op de website van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Het EK vindt in 2020 voor het eerst plaats in 13 verschillende landen. Het initiatief 'EURO for Europe' komt van huidig UEFA-voorzitter Michel Platini, die op deze manier 60 jaar EK voetbal wil vieren.

België stelde zich kandidaat met hoofdstad Brussel en hoopt als Europese hoofdstad de openingswedstrijd binnen te halen. Het nieuwe stadion moet er tegen juni 2018 komen op de huidige parking C van de Heizel, zal het Eurostadion heten en krijgt een capaciteit van 62.613 toeschouwers.

Op vrijdagmiddag 19 september maakt de UEFA in Genève de 13 landen bekend die het EK 2020 mogen organiseren. De wedstrijden werden onderverdeeld in 13 pakketten: 12 standaardpakketten (drie groepswedstrijden en één achtste finale of kwartfinale) en een pakket voor de halve finales en de finale.

Enkel Engeland (Londen) en Duitsland (München) zijn kandidaat voor dit laatste pakket.

In de tussentijdse evaluatie van de Belgische kandidatuur prijst de UEFA onder meer de ervaring inzake het organiseren van grote evenementen en de transport- en accommodatiemogelijkheden in Brussel. Bij gebrek aan bevestiging van het designconcept van het nog te bouwen stadion, dat door Anderlecht en de nationale ploeg gebruikt zal worden, is de evaluatie op dit vlak nog beperkt.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni