1423 BJO dreamstime 11145936 - kopie

Brussel Jazz Orchestra brengt New York, city of jazz

Georges Tonla Briquet
© Agenda Magazine
22/04/2014

New York blijft jazzmusici fascineren. Ook voor Frank Vaganée, artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra, is de stad nog steeds een dankbare inspiratiebron. Onder de titel New York, city of jazz brengt hij met het BJO en in het gezelschap van trompettist Bert Joris en zangeres Tutu Puoane een nieuw avondvullend programma waarbij muziek, film en tekeningen elkaar aanvullen.

New York, city of jazz kun je enigszins beschouwen als een logisch vervolg op wat voorafging. Vaganée en BJO doken namelijk al terug in de tijd met de soundtrack voor The artist. Ook nu belanden we in hetzelfde tijdperk, eind jaren 1920 en begin jaren 1930, aan de hand van twee films die vertoond worden, de korte documentaire A Bronx morning van Jay Leyda (1931) en de Laurel & Hardy-prent Liberty (1929).

Vaganée: "De documentaire werd gemaakt tijdens de laatste gloriedagen van de stomme film en belicht het leven van toen in de Bronx, en ook de Laurel & Hardy-kortfilm dateert van dan. Muzikaal blijven we niet hangen in die periode. Ik heb zelf een gloednieuw stuk gecomponeerd, MannaHatta (de oorspronkelijke indiaanse naam voor New York, gtb), dat verankerd is in de moderne jazz en dat het hectische leven van deze wereldstad anno 2014 uitdrukt. We spelen ook enkele composities van Bert Joris, in zijn typische stijl. De muziek weerspiegelt de beelden niet. We overbruggen op een evenwichtige manier de tijdlijn tussen de jaren 1930 en nu."

In het verleden werkte het BJO al samen met Tutu Puoane, onder andere voor Writing Billie, over het leven van de legendarische jazzzangeres Billie Holiday. Ook nu is Puoane weer van de partij. "Ze brengt nummers van Billie Holiday en Ella Fitzgerald, maar ik schreef ook een gloednieuwe tekst. Of beter gezegd, ik verzamelde uitspraken en flarden teksten van filmkunstenaars, schrijvers, musici en zelfs politici die door de jaren heen iets zinnigs wisten te vertellen over New York. Ik haal er zelfs Sarah Jessica Parker en Sex and the city bij. Op die manier komen zowel het culturele als het sociale veld aan bod. Ook de uittocht van Europeanen richting Amerika om ginder een nieuwe toekomst op te bouwen, is erin verwerkt."

Een andere combinatie die wordt verdergezet, is die met (strip)tekenaar Philip Paquet, gedreven jazzliefhebber en zelf muzikant. Maar ook hier is er weer een onderscheid. "Deze keer wordt er niet live getekend en het is evenmin een herhaling van Graphicology, onze vorige samenwerking die verder reikte dan het thema New York. We baseren ons nu op twee andere werken van hem, The portrait en Devil blues, die perfect passen in ons project."

Brussels Jazz Orchestra: Frank Vaganée, Tutu Puoane, Bert Joris, Philip Paquet

data: 25/4, 20.15

tickets: €10/15

waar: Flagey

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni