Brussel Helpt in het teken van jonge vluchtelingen

© brusselnieuws.be
02/11/2015

Brussel Helpt, de sensibiliserings- en inzamelactie van de Vlaams Brusselse Media, staat dit jaar in het teken van jonge vluchtelingen. Samen met de 22 gemeenschapscentra zamelen ze geld in voor Minor Ndako, een centrum dat minderjarige alleenstaande vluchtelingen opvangt.

Recent kwamen uitzonderlijk veel, én uitzonderlijk jonge, niet-begeleide vluchtelingen aan in België. Sommigen zijn amper 8 jaar oud. En alleen.

Voor deze kwetsbare groep opent Minor-Ndako momenteel een nieuwe unit en daar zijn centen voor nodig. Minor Ndako heeft al jaren ervaring in de opvang van minderjarige vluchtelingen en begeleidt hen tot zelfstandig leven met kennis van zaken én een goed hart.

Met het ingezamelde geld van Brussel Helpt zal Minor Ndako een ruimte voor jonge kinderen inrichten.

Evidente keuze
“De keuze voor Minor Ndako was, gezien de actualiteit, snel gemaakt,” aldus Inge Graces van de Vlaams Brusselse Media. “Ook de samenwerking met de gemeenschapscentra was een evidentie, want zij wilden ook de handen uit de mouwen steken voor de vluchtelingen die in Brussel toekomen.”

Van 15 november tot 5 december vinden in de gemeenschapscentra een hele resem activiteiten plaats waarvan de opbrengst naar Minor Ndako gaat. “Maar Brussel Helpt is meer dan geld inzamelen. De gemeenschapscentra, FM Brussel, tvbrussel, Brussel Deze Week, Agenda en brusselnieuws.be informeren de komende weken over de leefwereld van de jongeren die van over de hele wereld hierheen gevlucht zijn. De gemeenschapscentra doen dat met debatten, films, boekvoorstellingen, de media met interviews met de jongeren en de hulpverleners,” zegt Graces.

Goed bezig
“Onlangs meldde een 16-jarige Afghaanse jongen ons dat zijn 14-jarige broer tot in Griekenland geraakt is,” vertelt Johan Vangenechten, stafmedewerker bij Minor Ndako. “Hij vroeg of zijn broer bij ons terecht kon. Hoewel het centrum eigenlijk vol zat, hebben we ja gezegd. Het broertje vanuit Griekenland naar hier laten overkomen kon juridisch niet, dus is de jongen op eigen kracht tot in Brussel geraakt. En wij hebben een bed bijgeschoven. Dat zijn de momenten waarop je weet dat je goed bezig bent.”

brusselhelpt.be
Wie meer wil weten over Brussel Helpt kijkt best op brusselhelpt.be. Daar staat niet alleen een overzicht van alle activiteiten, maar ook hoe u zelf kan helpen. Wie wil kan bijvoorbeeld tegen betaling een Brussel Helpt-plaat aanvragen op FM Brussel. Dat kan alleen of in groep, met je sportclub, collega’s, of chiro.

“En hou alvast 5 december vrij”, zegt Graces nog, “want dan speelt Raymond van het Groenewoud in Flagey voor Brussel Helpt. Zodra de ticketverkoop start, lees je dat op brusselhelpt.be.”

Het wel en wee van de voetbalploeg van Minor Ndako is deze week te volgen in het VRT-televisieprogramma Iedereen Beroemd.

Brussel Helpt 2015

Brussel Helpt in het teken van jonge vluchtelingen. Samen met de Brusselse gemeenschapscentra slaan de Vlaams-Brusselse Media de handen in elkaar om geld in te zamelen voor Minor-Ndako. Deze organisatie vangt niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op. Meer informatie en hoe je kan helpen op www.brusselhelpt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals, Brussel Helpt 2015

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni