Brussel gekant tegen nieuwe dronewetgeving

© brusselnieuws.be
04/08/2015

De regelgeving rond het gebruik van drones, waar de federale regering aan werkt, krijgt tegenkanting uit het Brusselse Gewest. Brussel geeft een negatief advies aan minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en vraagt extra garanties rond veiligheid, privacy en geluidshinder. Maar die legt dat advies naast zich neer.

De federale regering legt de laatste hand aan een regelgeving rond het gebruik van drones, onbemande vliegende toestellen die vanop een afstand bestuurd worden. België hinkt op dat vlak voorlopig achterop in Europa.

Vorige week gaf de privacycommissie zijn zegen, en dus moet het wetsvoorstel van minister Galant nu enkel nog passeren via de Raad van State.

In het voorstel van Galant mag persoonlijk gebruik tot op 30 meter hoogte, en professioneel gebruik tot op 90 meter hoogte. Goederentransport door drones is voorlopig niet mogelijk, net als vliegen in de buurt van luchtruim dat door luchtverkeersleider Belgocontrol wordt gecontroleerd.

In principe hebben de gewesten niets te zeggen over de regelgeving rond drones, want het beheer van het luchtruim is een federale materie. Maar minister Galant won wel het advies in van de Gewesten en krijgt nu dus de nodige tegenwind.

Brussel wil strengere wet, Vlaanderen wil juist uitbreiding
De Brusselse regering geeft een ronduit negatief advies aan het besluit. Bij het kabinet van de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) valt te horen dat het Gewest meer garanties wil op het gebied van veiligheid, privacy en geluidshinder.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het plan van Galant dan weer niet ver genoeg gaan. Hij wil dat drones toegelaten worden tot op een hoogte van 150 meter. "Dat is de norm aan het worden in Europa", verduidelijkte zijn kabinet dinsdag in De Tijd. Bovendien wil hij goederentransport wel toelaten.

Het kabinet-Galant verdedigt de 90-metergrens, als veiligheidsmarge tussen het bemand en onbemand verkeer. Volgens Galant kunnen 90 procent van de commerciële droneopdrachten worden uitgevoerd met respect voor de 90 meter-grens.

De kans dat de federale regering rekening houdt met de opmerkingen van de deelstaten, is miniem, zo hoorde De Tijd op het kabinet-Galant. De facto betekent dat de federale overheid het regionaal verzet naast zich neerlegt. “Elke dag wachten honderden mensen op een wettelijk kader voor drones. We moeten vooruit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni