bottero
© Ivan Put

Bruocsellaprijs brengt Molenbeeks metaalatelier stap dichterbij

© brusselnieuws.be
28/05/2015

De Bruocsellaprijs gaat dit jaar naar de Taal van Metaal, het participatieve metaalatelier dat de vzw IJzer en Vuur plant in Molenbeek.

Met de 25.000 euro van de Bruocsellaprijs komt de droom van IJzer en Vuur! een serieuze stap dichterbij. De vzw wil een nieuw, open en participatief metaalatelier in Molenbeek openen. Het atelier, ontworpen door de jonge architect Timothée Claessens, moet plaats bieden aan oude ambachten en metaalberoepen.

“Dit is een fantastische stimulans voor de oprichting van het metaalatelier”, zeggen Joeri Januarius en Michel Mouton van IJzer en Vuur! in een persbericht. “Het is een mooie erkenning van de inspanningen die we leveren om authentieke ambachten nieuw leven in te blazen.”

Het metaalatelier komt op de site van La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie. “Een heel symbolische plek in het hart van Molenbeek”, vinden Januarius en Mouton. “Het gerenommeerde La Compagnie des Bronzes was er gevestigd. Deze bronsgieterij heeft een interessant metaalverleden.”

De bedoeling is dat het een open plek wordt waar iedereen welkom is om de taal van metaal te ontdekken. Het wordt niet alleen de vaste plek van de vzw voor initiaties, workshops en stages, maar ook een opleidingsplek waar iedereen die met metaal wil werken en thuis geen atelier heeft, welkom is. De realisatie van het project is gepland voor 2016.

De Bruocsellaprijs wordt jaarlijks uitgereikt door Prométhéa, een vzw die bedrijfsmecenaat voor kunsten en erfgoed ondersteunt. Ze richt zich op projecten die door materiële realisaties het uitzicht van Brussel verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni