Brunfauttoren wordt hoger, breder en passief

© brusselnieuws.be
20/09/2014

De langverwachte renovatie van de Brunfauttoren in Molenbeek krijgt vorm. De werken zouden eind 2016 moeten beginnen. Het prijskaartje bedraagt 18 miljoen euro.

Vandaag is de Brunfauttoren een symbool van verloedering, maar dat moet helemaal veranderen met de geplande metamorfose. "Dit Molenbeeks icoon moet een lichtbaken worden die bijdraagt tot de vernieuwing van de wijken langs het kanaal", zegt burgemeester Françoise Schepmans (MR).

De toren zal in elk geval beter zichtbaar worden omdat hij er vijf verdiepingen bij krijgt (momenteel telt hij er zeventien). Om dat mogelijk te maken zonder te raken aan de funderingen, komt er ook een nieuwe externe dragende structuur, die het gebouw ook nog eens drie meter breder zal maken. De extra ruimte zal toelaten om de vloerindeling te herbekijken en de isolatie te verbeteren. "Het energieverbruik zal dalen met 90 procent, zodat we beantwoorden aan de passiefstandaard", zeggen de ontwerpers.

Het aantal appartementen blijft nagenoeg hetzelfde (98) maar ze worden gemiddeld groter en er komen ook woningen met vier en vijf kamers. De technische ruimtes op het gelijkvloers maken plaats voor een grotere inkomhal en polyvalente ruimtes met een publieke functie (bij voorbeeld een crèche of een fietsatelier). Zowel aan de binnen- als buitenkant zullen houten elementen voor een warmere afwerking zorgen.

De werkzaamheden zullen ongeveer 2,5 jaar duren. De bewoners krijgen tijdelijk onderdak in andere woningen van de Molenbeekse sociale huisvestingsmaatschappij.

Renovatie duurder dan nieuwbouw
Gezien de hoge kostprijs van de renovatie, zeker 18 miljoen euro, had men misschien beter gekozen een nieuwbouw. "Toen we het project vijf jaar geleden lanceerden was nieuwbouw merkelijk duurder, maar vandaag is het omgekeerd", zegt Michel Eylenbosch van huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois. "Maar we opnieuw van nul beginnen met alle procedures, dan zijn we vertrokken voor nog eens tien jaar. We kunnen niet meer wachten."

Het uitverkoren ontwerpteam bestaat uit de architectenbureaus A229 en Dethier en de ingenieursbureaus Arcadis en Ney. Hun aanduiding liep heel wat vertraging op omdat een ander team dat het niet haalde de procedure aanvocht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni