1432 Hydrogen sea

Bruksellive: Hydrogen Sea: 'Ook met weinig kun je veel zeggen'

Tom Peeters
© Agenda Magazine
24/06/2014

Vanuit hun woonst in Jette opereren PJ Seaux en Birsen Uçar tegenwoordig ook muzikaal als koppel. Met de intimistische ep Court the dark, een ode aan de duisternis, komen ze als Hydrogen Sea een sterk visitekaartje afgeven op de tiende editie van Bruksellive.

Een groep oprichten met je lief: zoveel lichtende voorbeelden zijn er niet van. Meestal zijn de romances voor onderweg, en vaker nog een korter leven beschoren. Maar Pieter Jan Seaux, kortweg PJ, bassist bij onder meer Sioen en Reena Riot, was al bijna zes jaar samen met zijn vriendin, de ietwat schuchtere Birsen Uçar, toen hij te weten kwam dat ze überhaupt kon zingen. "Ik had het echt niet zien aankomen," geeft hij ootmoedig toe, "maar dan had ze thuis eens iets opgenomen en was ik echt onder de indruk." Toen het duo enkele tracks online zette en tijdens een Open Mic in het Leuvense Depot ook live debuteerde, waren ze vertrokken voor een nieuw muzikaal verhaal. Daarin worden de donkere zanglijnen en minimalistische poëzie van Uçar, die Engelse taal en letterkunde studeerde aan de VUB en onder andere ook teksten schrijft voor Selah Sue, gekoppeld aan de sobere muzikale inkleuring en elektronica van PJ. "Ook met weinig kun je veel zeggen," klinkt het in koor bij het duo dat klaar is voor de festivalzomer.

Birsen, waarom heeft het zo lang geduurd voor we je stem hoorden?
Birsen Uçar: Ik zong wel graag, was een grote muziekfan en kende vlug liedjesteksten vanbuiten. Maar ik durfde gewoon niet. Als literatuurstudente las ik veel, en ik droomde, maar niet dat die dromen ooit werkelijkheid zouden worden. (Lacht)
Het was niet vanzelfsprekend om op een podium te gaan staan, ik ben nu eenmaal eerder verlegen en introvert. Maar na dat eerste optreden in Het Depot voelde ik me bevrijd. De hele familie was er, terwijl ik nochtans expliciet gezegd had dat ze beter thuis konden blijven. (Lacht) Ik weet nog steeds niet goed waar ik met mijn handen moet blijven tijdens zo'n optreden.

De titel van jullie ep lijkt de thematiek te weerspiegelen: maak de duisternis het hof.
Uçar: Zeker. Ik heb het dan vooral over de donkerte in onszelf. Die zoeken we bewust op. Het is dubbel: we strijden ertegen én we genieten ervan. In 'End up' zit de regel "I wil follow you". De ondertoon is: ik zal je blijven volgen, ook al weet ik dat het niet goed voor me is, maar ik kan het niet laten, ik ga altijd voor jou en voor die duisternis kiezen.

De ep werd opgenomen met Joris Caluwaerts (Zita Swoon, Magnus) en geproducet door Koen Gisen (An Pierlé, The Bony King of Nowhere). Wat heb je van hen opgestoken?
PJ Seaux: Joris heeft ons vooral op ons gemak gesteld, zodat we zonder al te veel stress aan de opnames konden beginnen. Ook voor mij was het spannend, precies omdat het nu mijn eigen groep is. Omdat we maar met zijn tweeën zijn, speel ik ook meerdere instrumenten.
Uçar: Ook bij Koen ging het er bijzonder relaxed aan toe. Dat was belangrijk, want het was mijn eerste ervaring in een muziekstudio.

Hebben jullie, ten slotte, nieuwe zaken over elkaar ontdekt door samen muziek te maken?
Seaux: Goeie vraag, maar ik denk niet dat we echt voor grote verrassingen zijn komen te staan. Eerst zes jaar samen zijn, samenwonen en dan pas een band beginnen: ik kan het iedereen aanraden. (Lacht)
Uçar: We hebben wel ondervonden dat we anders met stress omgaan. Als we voor een optreden nerveus zijn, wil hij me al eens goed vastpakken, terwijl ik dan misschien liever gerust gelaten wil worden.

Hydrogen Sea op Bruksellive

data: 26/7, 17.30

podium: Belfius Groentheater Stage

tickets: gratis

waar: Groentheater, Ossegempark, Laken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni