Vanaf 2016 zal elke Brusselaar op vrijwillige basis organisch afval kunnen sorteren. Nu loopt er al zo'n proefproject in Evere en Etterbeek, binnenkort komen er enkele gemeenten bij.

Inwoners in Etterbeek en Evere kunnen zich sinds september vorig jaar vrijwillig inschrijven voor een aparte ophaling van keukenafval. Een jaar later doen al 1.450 gezinnen mee, ofwel vier procent van de inwoners van de gemeenten. Net Brussel haalt bij hen gemiddeld 14 ton groenafval per maand op, goed voor een totaal van 173 ton.

De reacties zijn overwegend positief, zegt Johanne André van Net Brussel. “Mensen merken dat er minder afval in de witte zak gaat en zijn daar trots op”, zegt ze. “Bewoners van andere gemeenten contacteren ons spontaan om te vragen of ze ook kunnen meedoen.”

Binnenkort zullen twee à drie gemeenten bij het proefproject komen. Welke gemeenten is nog niet beslist, al laat het kabinet van staatssecretaris voor netheid Fadila Laanan (PS) weten dat Oudergem er wellicht bij zal zijn.

En vanaf 1 januari 2016 zullen alle Brusselaars hun keukenafval apart kunnen aanbieden, nog steeds op vrijwillige basis. Dat wordt daarna voor een deel gecomposteerd en omgevormd tot biogas, wat gebruikt kan worden om energie en warmte mee op te wekken.

In Brussel bestaat ongeveer de helft van het afval in witte zakken uit organisch afval. Het Gewest doet het nog altijd minder goed dan Vlaanderen wat sorteren betreft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni