Verbrandingsoven vuilniswagen

Brugel: 'Afval verbranden geeft geen groene stroom'

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
07/10/2015

Energieregulator Brugel heeft een vernietigend advies klaar naar aanleiding van het voornemen van de Brusselse regering om groenestroomcertificaten toe te kennen aan de verbrandingsoven. “De consument zal het voelen in zijn portemonnee.”

Al sinds 1985 draaien de turbines van de verbandingsoven aan de Leon Monnoyerkaai op volle toeren. Het verbranden van huishoudelijke afval levert elektriciteit voor zo’n 65.000 gezinnen.

De vorige Brusselse regering, vooral de PS, wou voor het opwekken van die stroom groenestroomcertificaten (gsc’s) toekennen. Maar daar stak coalitiepartner Ecolo een stokje voor.

De huidige regering wil opnieuw gsc’s toekennen voor de elektriciteitsopwekking door verbrandingsoven. Een regeerbesluit hierover werd net voor het zomerreces in eerste lezing goedgekeurd.

Brugel, de onafhankelijke energieregulator van het Brussels Gewest, spreekt een vernietigend oordeel uit over het ontwerpbesluit.

Volgens Brugel is het besluit in strijd met de elektriciteitsordonnantie van 2001. Die wil groene stroom promoten om de klimaatdoelstellingen te halen, “maar bij de verbrandingsoven is er geen sprake van een vermindering van de CO2-uitstoot,” aldus het advies.

Brugel vindt het ook niet kunnen dat een oude installatie financiële steun krijgt. De gsc’s zijn als aanmoediging bedoeld voor de bouw van nieuwe groene stroom-installaties. De turbines van de verbrandingsoven dateren van 1985. “Het ontwerpbesluit is bovendien op maat geschreven van de verbrandingsoven. Dat is discriminerend ten opzichte van andere installaties.”
Het belangrijkste argument is nog de verstoring van de markt. Electrabel, eigenaar van de installatie, zou een heel dominantie speler worden in de productie van de ‘groene’ stroom.

Bijna-nulimpact
De stroomproductie van de verbrandingsoven is volgens Brugel in verhouding met bestaande installaties (zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling) zelfs zo groot dat er een risico bestaat op ineenstorting van het systeem. “De verbrandingsoven zou in een klap 100.000 gsc’s krijgen, terwijl er maar 360.000 per jaar worden uitgereikt.”

De Brusselse regering stelt nu voor om het totaal aantal te te kennen gsc’s artificieel te verhogen, waardoor er maar een forfaitaire stijging van 2 procent zou zijn. Een bijna-nulimpact dus volgens de Brusselse regering.

Niets van, zegt Brugel. “2 procent betekent een toename van de kost van het systeem van zo’n 10 miljoen euro per jaar, en dit gedurende tien jaar. Deze kost wordt gedragen door alle Brusselse elektriciteitsconsumenten.”

Fremault: 'Duitsland laat het toe'
Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) verdedigt het voornemen om groene stroomcertificaten af te leveren voor de verbrandingsoven. Woordvoerdster Claudia Nibelle wijst erop dat de Europese Unie hier geen graten in ziet en dat vele landen, waaronder Duitsland, het ook toelaten.

“Het is ook niet zo dat we hierdoor de afvalproductie zullen opdrijven (zoals de kritiek soms luidt, SVG). Brussel is hoe dan ook verplicht om tegen 2020 de helft van het huishoudelijk afval te recycleren.”

Volgens Nibelle kunnen de GSC’s dienen voor nieuwe investeringen in de stroomproductie van de verbrandingsoven. “De installatie kan geoptimaliseerd worden en zo nog meer elektriciteit opwekken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni