Brouwerij hekelt 'racistische tweet' van Francken over bier Zwarte Piet

© brusselnieuws.be
19/10/2014

Er is een opnieuw een polemische tweet opgedoken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De tweet toont het label van het bier Zwarte Piet met Franckens commentaar "Verdorie, zelfs wanneer je Zwarte Piet hebt gedronken blijft hij zwart." De Brusselse Brasserie de la Senne neemt aanstoot aan deze "racistische tweet".

In een persbericht zondag aan het persagentschap Belga uit Brasserie de la Senne "haar verontwaardiging uit over de tweet met duidelijk racistische connotatie". De brouwerij hekelt het feit dat "de staatssecretaris misbruik maakt van het label van een vroeger bier van ons".

De tweet dateert van 30 oktober 2013.

"Het is een wel zeer cynisch misbruik van het label, dat de cover van een strip uit de jaren '30 parodieerde dat een racistische toon aansloeg." De brouwerij verwijst daarbij, zonder die bij naam te noemen, naar de cover van de strip "Kuifje in Congo" (zie foto).

In hun bericht laken twee directeurs van de brouwerij "het gebrek aan respect voor Brussel door politici aan beide zijden van de taalgrens".

Klacht
Vrijdag had Brussels gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo) klacht ingediend bij de politie tegen Francken wegens racisme, zich daarbij baserend op de wet-Moureaux.

Eerder deze week was er commotie ontstaan rond de aanwezigheid van Francken op het verjaardagsfeestje van gewezen senator Bob Maes, de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). Voorts dook een mail uit 2007 op waarin Francken het had over kutmarokkaantjes en was er een twee waarin Francken twijfelde aan de economische meerwaarde van migranten uit Marokko, Algerijnen en Congolezen. Oppositiepartijen PS, CDH en Ecolo vroegen zijn ontslag als staatssecretaris.

Donderdag verontschuldigde de N-VA’er zich in de Kamer voor het feit dat hij met een aantal uitspraken uit het verleden mensen heeft gekwetst.

Bij zijn terugkeer zaterdag van een economische missie in China bestempelde N-VA-voorzitter Bart De Wever de commotie rond Francken als "onzin".

Voor de bierliefhebbers: Zwarte Piet was een bruin bier, 8,2 graden sterk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni