Brik: 'Studentenkamerverhuur ligt op schema'

© Belga
03/08/2015

Op dit moment zijn nog 17 procent van de koten van Brik beschikbaar. Bij de bredere database van studentenkamers is dat 12 procent. Volgens de servicedesk voor studenten ligt de kotverhuur daarmee op schema in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

"Exacte cijfers over het totale aantal studentenkamers in Brussel zijn nog niet beschikbaar, al is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel van plan om de studentenhuisvestingsmarkt te gaan monitoren", zegt Ward Joppen van Brik, de servicedesk voor Nederlandstalige studenten in Brussel. Op basis van (beperktere) beschikbare cijfers besluiten ze bij Brik dat het kotverhuur "op schema ligt in vergelijking met dezelfde periode de vorige jaren."

"Niemand weet hoeveel studentenkamers Brussel eigenlijk telt", zegt Ward Joppen van Brik. "Maar als Brik hebben we toch twee instrumenten waaruit we één en ander kunnen afleiden. Zo is er onze eigen huisvesting van zo'n 403 kamers en beheren we de kotendatabase ikot.brik.be met 4.185 kamers."

"Van onze eigen koten zijn er nog 70 vrij op dit moment, of 17 procent. Op ikot.brik.be staan er nog 493 koten beschikbaar. Dat is zo'n 12 procent. Daarmee ligt het kotverhuur mooi op schema in vergelijking met dezelfde periode de vorige jaren." "De traditionele grote stormloop op de koten in het begin van de zomer is achter de rug", stelt Joppen vast. "Studenten die later gaan zoeken, vinden tot begin september zeker nog een kot. Al wordt de kans dat ze het kot van hun dromen vinden wel kleiner naarmate augustus vordert. iKot is echter dagelijks in beweging. Zo komen er soms nog koten vrij van studenten die beslissen hun kot op te zeggen, na bijvoorbeeld tegenvallende herexamens."

De prijzen variëren in Brussel naargelang de comforteisen die gesteld worden en de buurt waar je zoekt. "Voor onze eigen koten, allemaal in centrum Brussel, betaal je tussen de 250 en 365 euro per maand voor een kamer en tussen de 330 en 520 euro voor een studio", besluit Ward Joppen. "Reken hierbij nog 80 euro per maand voor nutsvoorzieningen."

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni