Meer Ierse, Braziliaanse en Chinese toeristen

SDS
© brusselnieuws.be
02/09/2014

Het aantal overnachtingen in Brussel steeg in 2013 met 4,7 procent. De stijging is het grootst bij de Ieren, door het Ierse EU-voorzitterschap, en bij de immer aangroeiende groep koopkrachtige toeristen uit de BRIC-landen.

Qua nationaliteit steeg vooral het aantal Ierse bezoekers: plus 22 procent. “De reden is het Ierse EU-voorzitterschap”, zegt de manager van het Observatorium voor Toerisme, Frédéric Cornet aan brusselnieuws.be.

"Dat zagen we de voorbije jaren ook met andere voorzittende landen gebeuren. Het gaat om een mix van professionele en vrijetijdsbezoekers."

“Daarnaast hebben de Ierse luchtvaartmaatschappijen AerLingus en Ryanair ook meer vluchten ingelegd, wat het aantal bezoekers ook doet stijgen.”

BRIC-bezoekers
Tweede grootste stijger zijn de Brazilianen. Vorig jaar waren er 12 procent meer Braziliaanse toeristen. Ook bezoekers uit de andere BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) komen steeds vaker. Het aantal Chinese bezoekers steeg met 10 procent, de stijging van het aantal Russische toeristen bleef beperkt tot 2 procent, maar vorig jaar was dat wel al 26 procent. Cornet: “Rusland is inmiddels onze negende markt, zij rukken echt op.”

Indiërs zijn wat minder opvallend aanwezig in de cijfers, maar dat komt omdat zij vaak in hotels verblijven vlak bij de luchthaven, en daarom niet op Brussels grondgebied logeren.

Toeristen uit de BRIC-landen verkiezen de oude cultuursteden, zegt Cornet. “Dat is de reden waarom ze naar Europa komen. Dat zien we ook in andere Europese landen. Ook binnen België trekken ze vaak nog verder naar steden als Brugge en Antwerpen.”

Ze verblijven meestal ook een paar dagen in Brussel. "Het gaat niet om een overnachting of passage halverwege tussen Londen en Parijs, of Berlijn en Parijs, wat in het verleden wel meer het geval was."

Jeugdherbergen
De stijging van het aantal overnachtingen was het sterkst bij toeristen die in hun vrije tijd Brussel aandoen (+9,1 procent). Binnen die categorie doen vooral de jeugdherbergen het goed, met een stijging van 13 procent. In 2012 daalde het aantal overnachtingen in de jeugdlogies echter nog met 18 procent, dus in werkelijkheid gaat het om een plotse daling die nu weer grotendeels is opgehaald.

“In 2012 was er een brand in de jeugdherberg Sleep Well in het centrum van Brussel”, legt Cornet uit. “Door die brand was de jeugdherberg een paar maanden dicht en daalde het totale aantal overnachtingen. In 2013 is die situatie hersteld.”

Het is goed mogelijk dat dit type toerisme in de komende jaren een groei kent, zegt Cornet. “Neem het vrij nieuwe Hotel Meininger bijvoorbeeld: een mix tussen een hotel en een jeugdherberg, en bijna altijd vol. Met zijn lage prijzen en aparte kamers beantwoordt het aan een groeiende vraag.”

Airbnb
Op de opkomst van alternatieve vormen van logies als Couchsurfing of Airbnb heeft het Observatorium nog geen zicht. Vorig jaar bleek het nog een vrij marginaal fenomeen, maar er is dit jaar geen verder onderzoek naar gedaan.

Dat verandert in de komende tijd met de komst van het eengemaakte Brusselse toerismeagentschap. “De classificatie van hotels wordt herzien”, zegt Cornet. “De nieuwe Brusselse regering voorziet ook onderzoek naar Couchsurfing en Airbnb, om erop toe te zien dat alle regels gevolgd worden, en om taks te kunnen heffen op de betalingen via Airbnb.” De alternatieve logiesvormen zullen vanaf dan ook in de officiële cijfers terug te vinden zijn.

Attracties
Attracties en musea zagen 10 procent meer bezoekers langskomen in 2013.

Het Atomium bijvoorbeeld stuurde dinsdagmiddag bovendien ook een persbericht uit om mee te delen dat het in de eerste acht maanden van 2014 de beste bezoekerscijfers kan voorleggen sinds 2008. Waren er in diezelfde periode in 2012 nog 379.107 bezoekers, in 2013 waren dat er 417.041 en in 2014 al 433.133.

Grootste stijgers onder de Atomiumbezoekers zijn de Fransen (+22 procent), gevolgd door de Brazilianen (+ 20 procent). Ook het aantal Chinese en Indiase bezoekers stijgt, elk met ongeveer 4 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni