Brandweer kritisch over vuurwerk op De Brouckèreplein

© brusselnieuws.be
30/12/2014

De brandweer van Brussel gaf een negatief advies voor het vuurwerk dat op oudejaarsnacht wordt afgeschoten op het De Brouckèreplein. Volgens de brandweer is de omgeving van het plein te dichtbevolkt en zijn er daarom veiligheidsrisico's. De Stad Brussel en organisator BME legde het advies naast zich neer. BME heeft het over een rapport met opmerkingen, niet over een negatief advies.

De brandweer inspecteerde de daken van waar de vuurpijlen afgeschoten worden, en heeft besloten dat de locatie te gevaarlijk is. Dat schrijven Le Soir en de kranten van Sud Presse.

Volgens de brandweer zijn te veel bewoonde gebouwen in de buurt. Als er vonken op de gebouwen neerkomen en die brand zouden veroorzaken, zou de situatie kritiek zijn.

"Het advies van de brandweer is niet bindend", zegt vakbondsafgevaardigde Vincent Labourdette van de liberale vakbond VSOA bij de brandweer aan FM Brussel. "De stad draagt dan wel de verantwoordelijkheid mocht er iets mislopen."

De stad Brussel en organisator Brussels Major Events (BME) hebben besloten om het vuurwerk toch af te schieten vanop het plein. Olivier Mees, voorzitter van BME heeft een andere versie in Le Soir: "De brandweer heeft geen negatief advies gegeven, maar heeft bedenkingen geformuleerd."

"Vuurwerk op het De Brouckèreplein is niet gevaarlijker dan ergens anders", vult BME-woordvoerster aan. "De brandweer geeft zelden of nooit een positief advies voor massabijeenkomsten. Het vuurwerk zal dus gewoon plaatsvinden, ondanks het negatief advies van de Brusselse brandweer. Alle richtlijnen worden strikt opgevolgd," aldus Bresciani.

Ook de vuurwerkmeester zegt dat alles in orde is, want hij zou geen enkel risico nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni