De Brusselse brandweer herneemt de staking bij de preventiediensten. Daarmee willen ze minister-president Vervoort tot een gesprek dwingen over het brandweerbeleid. Vervoort wou dat woensdag niet omdat zo'n 100 brandweermannen gewelddadig betoogden voor zijn kabinet.

De brandweer herneemt de staking bij de preventiediensten om Vervoort tot een gesprek te dwingen. De pompiers betoogden woensdag al en dat verliep niet altijd even rustig.

Na een woelige personeelsvergadering woensdagochtend trokken enkele brandweerwagens richting het kabinet van Vervoort in de Hertogstraat en het kabinet van staatssecretaris Doulkeridis op de Regentlaan. De gebouwen kregen een douche. Nadien verbrandden de spuitgasten een pop die hun algemeen directeur Chantal Jordan voorstelt. Daarna trok de brandweer naar het PS-hoodkwartier aan de Keizerlaan. Plaatselijk zorgde de actie voor verkeershinder.

De manifestatie ging uit van de liberale vakbond VSOA en het christelijke ACV. Zij vinden Jordan, "benoemd door de PS", onbekwaam. Er is sprake van intimidatie, pesterijen en minachting van de vakbonden. Ook een wijziging in de toekenning van maaltijdcheques zorgt voor ongenoegen bij het brandweerpersoneel.

In een reactie laat minister-president Vervoort weten dat hij de "uitbarsting van geweld ten stelligste betreurt en veroordeelt." De verbranding noemt hij "een aanval op de persoonlijke integriteit" van de directrice en een "laaghartige daad". De regeringsleider tilt dus zwaar aan de actie en wil voorlopig niet meer rond de tafel zitten met de brandweer. "Wij doen een oproep tot de vakbonden om intern te rade te gaan over de consequenties van deze daad waarvoor geen enkele verantwoording mogelijk is."

De brandweer protesteerde in het recente verleden al meermaals bij de Brusselse regering over het functioneren van de directie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni