Brand Conservatorium: 'Renovatie hoogdringend'

© brusselnieuws.be
13/01/2015

De brand maandagmiddag in het Conservatorium was dan al snel onder controle, toch maakt de Erasmushogeschool zich nu nog ernstiger zorgen over de toestand van het gebouw. "De situatie toont de hoogdringendheid van het renovatiedossier."

Directeur Peter Swinnen zegt zeer tevreden te zijn over het verloop van de evacuatie, maar is erg geschrokken over wat er gebeurd is.

Voor hem toont de brand dat de langverwachte globale renovatie van het gebouw niet meer kan wachten. Het Conservatorium is in lamentabele staat, maar de praktische voorbereiding voor de renovatie wordt geschat op nog eens twee jaar.

"Dit toont toch wel aan dat het gebouw 'help' roept", zegt Swinnen. "Als deze brand inderdaad een gevolg is van de ouderdom van het gebouw, dan is het duidelijk dat we geen tijd meer te verliezen hebben. De Regie der Gebouwen, verantwoordelijk voor de site, moet nu echt actie ondernemen."

De expert van de procureur des konings gaf maandag aan geen duidelijk oorzaak van de brand te hebben gevonden. Er zou geen reden zijn om uit te gaan van kwaad opzet.

De concertzaal, die maandag na de brand lang is verlucht, is weer bruikbaar. De lessen kunnen gewoon doorgaan.

De trap die naar de Koninklijke Loge leidt, is wel afgebrand. Er is dus geen aparte toegang meer voor het koninklijk echtpaar naar hun loge. "Maar het is al lang geleden dat ons vorstenpaar hier op bezoek is geweest", luidt het bij de Erasmushogeschool.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni