Brafa: Kaft Kuifje-album 'De mysterieuze ster' brengt 2,5 miljoen op

© brusselnieuws.be
02/02/2015

De originele tekening die Hergé in 1942 maakte voor de kaft van het Kuifje-album De mysterieuze ster, is zondag op kunstbeurs Brafa voor 2,5 miljoen euro verkocht.

Dat heeft Petits Papiers-Huberty-Breyne, de galerij die de tekening te koop aanbood, maandag in een persbericht bekendgemaakt. De tekening ging over de toonbank op de laatste dag van kunstbeurs Brafa in Thurn & Taxis.

De zwart-wittekening met Chinese inkt in de typische 'klare lijn'-techniek van Hergé, behoorde ongeveer twintig jaar tot een privécollectie en werd destijds gekocht voor 500.000 Franse frank, of ongeveer 76.000 euro.

Op de prent staan Kuifje en Bobby op een stuk meteoriet in de oceaan en kijken ze naar een paddenstoel van een viertal meter, die net uit de grond gekomen is. De tekening bracht een van de hoogste bedragen ooit op voor een tekening van Hergé, en zelfs een van de hoogste bedragen ooit voor een werk uit een stripreeks in het algemeen.

In mei 2014 bracht bij een veiling in Parijs een dubbele pagina waarbij Hergé Chinese inkt had gebruikt voor de kaft van Kuifje-albums die tussen 1937 en 1958 zijn verschenen, 2,65 miljoen euro op.

In augustus werd de eerste editie van het Amerikaanse magazine Action Comics, waarin in 1938 voor het eerst Superman verscheen, via eBay verkocht voor 3,2 miljoen dollar (2,85 miljoen euro). De koper van De mysterieuze ster is een "kenner" die niet uit België of Frankrijk komt, aldus een woordvoerder van de galerij nog.

De galerij verkocht ook nog meer dan 60 originele stukken van de Brusselse striptekenaar Philippe Geluck. Zijn werk L'union fait la force bracht het meest op en ging voor 21.000 euro over de toonbank.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni