Bpost zet sluiting Molenbeekse postkantoren door: 'Armsten getroffen'

© brusselnieuws.be
06/07/2015

Inwoners van Molenbeek kregen vandaag bericht in de bus dat de postkantoren op de Gentsesteenweg en op de Leopold II-laan aan Sainctelette gaan sluiten, in ruil voor één nieuw kantoor nabij metrohalte Ossegem. De sluiting was eerder aangekondigd voor het najaar 2014 maar gaat nu dan toch door. De gemeente protesteert hevig. Volgens Groen sluiten de kantoren omdat de buurtbewoners arm zijn.

Bpost kondigde al in januari 2014 aan dat ze de twee kantoren tegen het najaar zou sluiten, wat toen al op protest van de Molenbeekse gemeenteraad kon rekenen. De gemeenteraad stemde toen een motie die het belang van het behoud van een kwalitatieve buurtdienst benadrukte in het dichtbevolkte historische centrum. Burgemeester Schepmans (MR) ging met de posterijen op zoek naar een oplossing, maar dat leidde niet tot een ander resultaat.

"Er wordt geen enkel alternatief voorgesteld aan de inwoners van het historische centrum van de gemeente, en nog minder aan die van de Maritiemwijk die naar het postkantoor Sainctelette gingen", reageert de burgemeester nu.

Ook Groen/Ecolo, in de meerderheid in Molenbeek, protesteert. "De sluitingen zullen leiden tot een overbelasting van de andere postkantoren in de gemeente, waarvan er al zo weinig zijn: twee voor ongeveer 100.000 inwoners", schrijft de partij in een persbericht. "Dagelijks konden burgers, soms zeer kansarme, immers in die postkantoren terecht om hun huur en facturen te betalen of om op een eenvoudige manier een aangetekende brief te ontvangen. De twee postkantoren sluiten omdat de buurtbewoners niet bij de rijksten behoren. Ze geven minder uit dan elders. Maar is het dan niet de essentie van een openbare dienstverlening? Blijkbaar niet in de ogen van de federale staat, die nogmaals bij de meest kansarme bevolking komt aankloppen."

En wat deze zaak betreft is de oppositie in Molenbeek het eens. Gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A) verwijst naar een antwoord van minister van Post Alexander De Croo (Open VLD) in februari van dit jaar op de vraag waarom de kantoren in Molenbeek moesten sluiten. In het beheerscontract van Bpost staat dat elk van de 589 gemeenten minstens over één postkantoor moet blijven beschikken. "De facto is er dus minder dienstverlening in de stad", reageert Van Damme.

Daarnaast hekelt hij het feit dat Bpost geen bezoekersstatistieken over de twee te sluiten kantoren wil vrijgeven. "Dit is duidelijk bedoeld om alle argumenten pro behoud weg te nemen. De post investeert al jaren niet meer in het kantoor Gentsesteenweg. Er staat bijvoorbeeld altijd een file van minstens 20 minuten, maar nooit werd een derde loket geopend. Bovendien werd het ticketsysteem weggehaald, wat het wachten nog moeilijker en onaangenamer maakte."

Ongelijke spreiding
De gemeente gaf op een overlegcommissie in januari 2015 een negatief advies voor de opening van het nieuwe postkantoor in de Ossegemwijk, in de Dubois-Thornstraat. Ze wilde zich op die manier verzetten tegen de volgens haar ongelijke verdeling van de postdiensten na de sluiting van twee drukbezochte kantoren. Desondanks leverde het Brussels Gewest (dat het laatste woord heeft) een toelating af.

"Deze nieuwe vestiging compenseert het verlies van de twee andere kantoren niet", betreurt burgemeester Françoise Schepmans. "Ik vrees voor een enorme drukte in dit nieuwe kantoor. Ik ben ook verbaasd over de locatie ervan. Bpost heeft namelijk al een kantoor in de Melopeestraat, eveneens in de Ossegemwijk. Men richt twee kantoren in binnen een kleine perimeter en laat alle andere wijken van Molenbeek in de steek." (lees verder onder de kaart)

Op woensdag 8 juli trekt Groen/Ecolo Molenbeek vanaf 12 uur uit protest de straat op, eerst naar het postkantoor van de Gentsesteenweg, en daarna naar de collega's aan de Leopold II-laan.

Drie jaar geleden sloten al eens twee postkantoren in Molenbeek de deuren, waaronder het kantoor aan Simonis.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

Post reageert: 'Wij blijven ter plaatse aanwezig via de Postpunten'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni