Bozar wil internationale architectuurwedstrijd voor backstage-toegang

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
23/01/2015

Bozar werkt aan een nieuw masterplan voor broodnodige verbouwingen. De concertzaal krijgt honderd geluidswerende deuren. Maar het kunstenhuis wil ook een goederenlift installeren die veel logistieke problemen - gesleur met instrumenten en kunstwerken – zou oplossen. Daarvoor moet wel een gebouw worden afgebroken aan de Koningsstraat.

Het art-decogebouw van Victor Horta uit de jaren 1920 onderging de voorbije jaren al grondige restauratiewerken. Architecte Barbara Van der Wee en haar team herstelden het gebouw zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat.

Na jaren van restauratie is nu het nu tijd voor de renovatie van het gebouw. Nu zijn de deuren van de concertzaal Henry Le Boeuf aan de beurt. Meer dan honderd deuren worden vervangen door identieke kopieën, met dat verschil dat de nieuwe deuren voorzien zullen zijn van akoestische isolatie. Nu lijden sommige voorstellingen aan het gebrek aan geluidsisolatie, een probleem in een gebouw met veel simultane events. Het gaat om een investering van drie miljoen euro.

Tijdperk van renovatie breekt aan
Na de jaren van restauratie is het volgens Bozar tijd voor de jaren van renovatie. Bovenaan het verlanglijstje van Bozar staat nu het plaatsen van een goederenlift ter hoogte van de Koningsstraat, vernam brusselnieuws.be. Op de plaats waar kunstenaar Wim Delvoye in 2009 een neogotische stalen toren neerpootte, wil Bozar een nieuwe goederenlift plaatsen. De lift zou ook dienen voor personen met beperkte mobiliteit.

Daarvoor moet wel een muur en een gebouw worden afgebroken, het enige gebouw op de Bozar-site dat niet van de hand is van architect Victor Horta. Het gaat om de huidige achteringang van Bozar, in de Koningsstraat. Die ligt pal aan de achterkant van de concertzaal en ook dicht bij het tentoonstellingscircuit.

Internationale architectuurwedstrijd
"Het zou heel wat logistieke problemen oplossen. Als we grote kunstwerken willen binnenbrengen, moeten we dat langs de straat doen. Zeer onpraktisch", zegt gebouwenverantwoordelijke van Bozar Sam Deckmyn in een speciaal nummer van het Bozar Magazine. "De voordeuren moeten eruit gehaald worden om de werken binnen te krijgen. Ook voor muziekinstrumenten is de logistiek complex: als bij voorbeeld het Nationaal Orkest van België drie dagen na mekaar speelt, dan moeten ze hun instrumenten telkens weer meenemen omdat er geen stockageruimte is."

Bozar ziet het duidelijk grootser dan gewoon een nieuwe goederenlift. Voor de nieuwe toegang wil Bozar graag een internationale architectuurwedstrijd uitschrijven. Zo zou de Koningsstraat volgens Bozar een architecturaal icoon bij krijgen.

De plannen moeten nog goedgekeurd worden door de voogdijminister Didier Reynders (MR), bevoegd voor de federale culturele instellingen en voor (de centen van) Beliris, en door de dienst stedenbouw van de Stad Brussel.

Ze komen er op een financieel moeilijk moment voor de kunstinstelling. Bozar moet net als de andere federale culturele instellingen fors besparen in 2015.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni