1423 BOZAR Actress

Bozar Night: Tussen klank en kunst

Koen Van Dijck
© Agenda Magazine
22/04/2014

Tijdens Bozar Night kunt u weerom knetterende electro combineren met meesterlijke tentoonstellingen. Laat u meevoeren door techneuten als Actress, Sewn Leather en Kangding Ray, én de Spaanse barok van Francisco de Zurbarán, de mysterieuze wereld van Michaël Borremans en antieke en moderne Griekse kunst.

ACTRESS

Verbazing alom toen Actress zijn album Ghettoville eerder dit jaar aankondigde. Zijn vierde langspeler zou immers ook zijn laatste zijn. Actress is het muzikale leven van de Brit Darren J. Cunningham. Dat hij er de brui aan geeft, zou spijtig zijn want zijn experimenten bevallen ons ten zeerste. Een label plakken op zijn muziek is moeilijk. Men hoort er techno in, maar evenzeer psychedelica, ambient en electro. Het zijn geluidssculpturen die hij weet te verpakken in verteerbaar voer, maar lichtzinnig wordt het daarom nooit. Hij is (we wachten nog met "was") een van de boeiendste elektronische artiesten van de voorbije jaren. Hopelijk houdt hij zich niet aan zijn woord en plant hij snel een comeback. Voor alle zekerheid komen we hem toch nog snel gadeslaan.

Info: Bozar, zaal Terarken, 30.04 om 23.30 uur


KANGDING RAY

Kangding Ray, het alter ego van David Letellier, is vooral bekend van zijn werk voor Raster-Noton. Het platenlabel flirt met experimentele elektronica en techno en zo kun je het werk van de in Berlijn wonende Fransman ook meteen beschrijven. Zijn vierde album, Solens arc, kwam onlangs uit en baadt als vanouds in glitchy techno, donkere ambient en schrikwekkende noise. De sfeer is aardedonker, melodieën dwarrelen her en der rond en het klanklandschap is adembenemend. Soms belanden zijn nummers op de platenspelers van dj's, hoewel Kangding Ray helemaal niet de intentie heeft om muziek voor clubs te maken. Zijn albums laten zich best beluisteren in één lange luistertrip, al zullen de industrieel bonkende beats je allicht wel in beweging brengen.

Info: Terarken, 1.30 uur


DRACULA LEWIS

Van een naam als Dracula Lewis verwacht je geen voorgekauwde dance die je met een scheut wodka-cola in één teug je keelholte in keilt. Maar wat dan wel? Wel, na het beluisteren van U$e your illu$ion$ zijn we daar nog steeds niet helemaal zeker van. Misschien komen we in de buurt met "scherpe electro", "diepe dancehall- en hiphopbeats", "grinnikende psychedelica" en "outta space vocalen". De bloeddorstige man achter dit alles is de Italiaan Simone Trabucchi. Tevens kunstenaar en oprichter van het Hundebiss-label waar eerder ook Hype Williams en Sewn Leather (die ook op affiche van deze Bozar Night prijkt) onderdak kregen. Ondertussen wordt er reikhalzend uitgekeken naar het tweede album van Dracula Lewis, dat dit jaar nog uitkomt.

Info: Smoking Room, 0.00 uur


JIMI AFTER

Deze Brusselaar is niet aan zijn proefstuk toe. Onder andere pseudoniemen bracht hij al platen uit op labels als Eskimo en Turbo, maar over zijn ware identiteit blijft de man een mysterieuze mist spuien. Die geheimzinnigheid hangt ook over de muziek die hij maakt. Vorig jaar kwam de mooie balearicbeat-achtige discosingle 'Looking glass' uit en de ronduit schitterende ep Exile in data. Daarop staan vier nummers die uit een discotheekscène van een David Lynch-film lijken te komen. Het heerlijke trance-tapijtje dat over de nummers geweven wordt, doet denken aan de melancholische tristesse die een afterclub kan uitstralen. Zijn muziek kwam via Days of Being Wild, Astro Lab en het Correspondant-label van Jennifer Cardini uit. Gelaagde clubmuziek, daar houden we van.

Info: Terarken, 20.30 uur

Bozar Night

data: 30/4, 20.00

tickets: €10/13

waar: Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni