Tenreuken Watermaal Bosvoorde

Bosvoorde: protest tegen woonproject in het groen

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
10/02/2016

Het gemeentebestuur van Watermaal-Bosvoorde beslist volgende week over de bouw van een appartementencomplex in de Tenreukenstraat. Vastgoedpromotor Cofinimmo wil daar naast het Zoniënwoud zes etages exclusieve woningen. Alleen Leefmilieu Brussel toont zich een voorzichtige voorstander.

Vijf passieve woonblokken plant Cofinimmo in de Tenreukenstraat, goed voor 82 appartementen “de haut standing”. Het project past in de grotere plannen die de bouwpromotor heeft; Cofinimmo is ook eigenaar van het iconische Axa-gebouw op de aanpalende Vorstlaan. Dat gebouw zou naar verluidt omgetoverd worden tot een gemengd project met kantoren en appartementen. Maar Axa verlaat haar hoofdzetel pas volgend jaar, en de renovatie van het Axa-gebouw is een moeilijke klus. In tussentijd zet de bouwpromotor in op een ‘gemakkelijker’ project.

Maar de vijf passiefgebouwen zorgen voor onrust bij gemeente en buurtbewoners. De Tenreukenstraat ligt tussen het gelijknamige park en het Zoniënwoud, en er wordt gevreesd dat het project een te grote impact zal hebben op de natuur. Hoewel de hele site bouwgrond is, staat er op de plaats van de 82 appartementen een vrij groot bos waarvan er 301 bomen zouden moeten omgehakt worden. Daardoor zouden niet alleen bomen, maar ook enkele beschermde diersoorten, zoals vleermuizen, moeten wijken.

Het overlegcomité van de gemeente is van advies dat het project geen plaats heeft in de Tenreukenstraat, ook omdat de wijk waarin het zich bevindt dunbevolkt is naar Brusselse normen. Zes verdiepingen is te hoog. Het comité lust ook de meer dan 100 parkeerplaatsen niet. De Vorstlaan is al verzadigd tijdens de spits, en extra verkeer zal de buurt niet ten goede komen. 300 bomen omhakken naast een park en een belangrijk gewestelijk bos gaat ook niet, luidt het verder.

‘Nood aan sociale woningen’
Op 16 februari moet het schepencollege van Watermaal-Bosvoorde een advies geven over de bouwaanvraag. Het heeft er alles van weg dat het college het advies van het overlegcomité zal volgen. Watermaal-Bosvoorde heeft een Ecolo-burgemeester en ook de schepen van Stedenbouw behoort tot die partij. Volgens die laatste, Tristan Roberti, ziet het er naar uit dat ook het Brussels gewest het project zal afkeuren. Het is namelijk de administratie stedenbouw van het gewest die moet oordelen over het grote project. “Diegene die moet oordelen bij het gewest heeft zich eerder al negatief uitgelaten over het project,” zegt Roberti.

Naast talloze andere instanties die tegen zijn - zoals de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev en buurgemeente Oudergem - valt het voorzichtig positieve advies van de gewestelijke administratie leefmilieu op. Volgens leefmilieu zijn er wel voldoende garanties dat het verlies aan natuur gecompenseerd zal worden.

Leefmilieuvereniging Inter-Environnement Bruxelles is strenger. Naast het verlies aan natuur en de bijkomende drukte in de groene wijk vreest ze dat er niet aan de noden van de minderbedeelden wordt voldaan. “Brussel heeft nood aan sociale woningen en niet alleen aan luxueuze appartementen,” klinkt het.

Volgens buurtbewoners is de buurt rond het Zoniënwoud daarom net begeerd: er is nog voldoende ruimte om te bouwen en ondanks alle verkeersproblemen is de ontsluiting buiten de spitsuren goed.
Verwacht wordt dat het gewest eind februari of begin maart een oordeel zal vellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni