eigenaars bordelen klagen over kir
© Tim Gatzios

Bordeeleigenaars hekelen 'dubbele agenda Sint-Joost'

TG
© brusselnieuws.be
11/02/2016

22 eigenaars die in de Sint-Joostse Linnéstraat hun benedenverdieping verhuren aan sekswerkers trekken naar de Raad van State. Ze verzetten zich tegen het nieuwe prostitutiereglement van de gemeente, dat volgens hen bedoeld is om de prostituees en eigenaars te verjagen uit de buurt. ‘De gemeente wil ons weg zodat speculanten de huizen kunnen kopen.’

De 22 eigenaars bezitten huizen in Sint-Joost en verhuren hun benedenverdieping voor raamprostitutie. De andere verdiepingen worden bewoond. Maar ze voelen zich geviseerd door het gemeentebestuur. “In maart 2016 worden de nieuwe prostitutieregels van kracht. Die zijn heel negatief voor ons, en we hebben het gevoel dat de gemeente een dubbele agenda heeft”, klinkt het bij Pascale De Bruycker van de Vereniging Eigenaars Noord Wijk, die de 22 mensen verenigt.

“De burgemeester heeft een dubbele agenda. Ze zeggen dat de strengere regels voor de prostituees voor de veiligheid zijn. Maar wij verhuren al meer dan 25 jaar, wij zorgen niet voor problemen. De cafés zorgen wel voor last met drugs en wapenhandel, maar die worden niet aangepakt”, klaagt de vereniging. “Wij betalen braaf belasting."

Vastgoedspeculatie
“We denken dat de maatregelen zijn genomen zodat speculanten huizen in de buurt kunnen opkopen, zoals aan het Zuidstation gebeurd is. De situatie voor de prostituees wordt moeilijk, en wij verliezen inkomsten als eigenaars. Ze hopen dus dat we onze huizen verkopen”, zegt Pascale De Bruycker.

“We worden onder druk gezet door overdreven strenge politiecontroles, hoge belastingen, en de conformiteitsattesten. Als de politie een bordeel sluit dan duurt het zes maand voor een nieuw meisje zo’n attest kan krijgen. En dus krijgen wij een half jaar geen huur.”

Kir: ‘Illegale toestanden aanpakken’
Volgens burgemeester Emir Kir (PS) is er wel degelijk sprake van overlast. Hij zegt dat er mensenhandel voorkomt, en dat sommige eigenaars de bestaande regels niet willen aanvaarden. “De wijk is op dit moment niet aangenaam voor wie er woont en passeert. Wij zijn tegen niemand. Wij willen gewoon de maatregelen toepassen, zodat we een prettige wijk hebben voor iedereen”, zegt hij.

Het nieuwe prostitutiereglement van de gemeente verplicht de raamprostituees te sluiten tussen 23 en 7 uur, en op zondag. Tegelijkertijd worden de belastingen voor de verhuurders en de prostituees fors verhoogd. De reglementen gaan in op 1 maart, maar daar wil de vereniging een stokje voor steken via de Raad van State. Volgens hen gaat de gemeente met de reglementen haar boekje te buiten.

Eerder trokken ook de sekswerkers naar de Raad van State.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni