'Boerkaverbod sorteert omgekeerd effect'

© brusselnieuws.be
22/08/2014

Het boerkaverbod sorteert een omgekeerd effect: het leidt tot toegenomen agressie. Dat zegt onderzoeker Jogchum Vrielink in De Standaard, naar aanleiding van het boerka-incident met de chef protocol van de Stad Brussel.

Het incident waarbij de chef protocol van de Stad Brussel de nikab afrukte van een Qatarese prinses blijft reacties uitlokken.

Jogchum Vrielink, postdoctoraal onderzoeker bij de KU Leuven, zegt dat het boerkaverbod heeft geleid tot meer agressie. Hij baseert zich daarvoor op "empirisch onderzoek, uitgevoerd samen met collega's van Human Rights Centre van de Universiteit Gent."

"De ergernis over nikabs en boerka's, die er ook voor het verbod al was, lijkt te worden versterkt en 'gelegitimeerd' door het verbod. Het maakt dat mensen zich gerechtigd voelen zelf over te gaan tot actie", schrijft Vrielink in een opiniestuk in De Standaard.

'Geen communicatie over nikabincident'
Carl Theunis, woordvoerder van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), zegt echter dat daar in de stad Brussel weinig van te merken is. "De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft in elk geval geen toegenomen agressie vastgesteld sinds de invoering van het boerkaverbod."

Of de stad Brussel haar chef protocol gaat sanctioneren naar aanleiding van het nikabincident, is niet duidelijk. "Wij communiceren daar niet over vóór de eerstkomende gemeenteraad."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni