Boek over Philippe Thys: Openbaring van een wielergeheim

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
16/07/2014

De Tour winnen in 1913, 1914 en 1920, dertien etappes op je naam schrijven, maar amper een belletje doen rinkelen? Philippe Thys (1890 – 1971) is een van de beste bewaarde geheimen van onze wielergeschiedenis, tot nu.

“Dat mag je zeker stellen,” aldus auteur Johan Van Win. “Hij is wat door de mazen van het net geglipt doordat wielerboeken in zijn tijd eerder uitzondering waren. Thys liep ook niet te koop met zijn carrière. Zijn kleinzoon wist bijvoorbeeld weinig over wat zijn grootvader allemaal heeft gepresteerd.”

Spijtig, want de carrière van Thys is indrukwekkend. Hij reed niet zoveel wedstrijden, maar won wel koersen als de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours en uiteraard drie maal de Tour. En, stel u eens voor dat de Eerste Wereldoorlog niet was uitgebroken... “Zijn palmares had een pak indrukwekkender kunnen zijn, want hij was een renner die zijn tijd ver vooruit was. Hij spitste zijn seizoen toe op de Tour en ging zeer minutieus te werk. Hij volgde een aangepast dieet, trainde op basis van hartslag en was na elke rit meteen weg om de nodige rust te hebben. Vreetpartijen waren niet aan hem besteed.”

“Hij was ook tactisch zeer sterk. Hij reed in een periode waarin lange aanvallen en grote exploten geen uitzondering waren, maar hij was eerder een volger die op het gepaste moment toesloeg. Een intelligente renner zonder echte vrienden en zonder echte vijanden in het peloton. Dat heeft hem geholpen tijdens zijn carrière.”

Een passage over Thys in het eerste wielerboek dat Van Win als jonge ket kreeg – we spreken over het begin van de jaren 1970 – wekte zijn interesse. Die groeide met de jaren en is nu uitgemond in het boek Philippe Thys – De vergeten drievoudige Tourwinnaar. Daarin wordt het levensverhaal van de Anderlechtenaar begeleid door prachtige foto’s en heel wat leuke anekdotes. “Er komen ook Brusselse faits divers aan bod die zijn loopbaan kruisten. Zoals de bouw van de slachthuizen van Anderlecht tijdens zijn jeugd, zijn vlucht uit Brussel kort na zijn tweede Tourzege toen de Duitsers binnenvielen, etc.”

“Het is mijn bedoeling om Philippe Thys in ere te herstellen. Een renner met drie Tourzeges zou vandaag op heel wat belangstelling kunnen rekenen. Hij verdient dat ook.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni