S1429 leo-timmers

Boek: Franky van Leo Timmers

Patrick Jordens
© Agenda Magazine
03/06/2014

Leo Timmers is weer in bloedvorm. Zijn jongste prentenboek Franky, over de vriendschap tussen een jongetje en zijn robot, zal moeiteloos de harten van klein en groot veroveren.

Twee jaar geleden werd de Brusselse illustrator/schrijver Leo Timmers bekroond met de Boekenpauw, de prijs voor het mooiste Vlaamse prentenboek. Die eer viel hem toen te beurt voor het hilarische Boem, over een vrolijke kettingbotsing door een bende verstrooide dieren. Met Franky haalt Timmers opnieuw dat niveau.

Sam, een kleuter nog, is verzot op robots en vertelt aan iedereen die het wil horen dat ze op een verre planeet wonen. Geen kat die hem gelooft, behalve een oude radio, die op een keer uitroept: "Dat weet toch iedereen!" Meteen hét signaal voor Sam om zijn eigen robot in elkaar te bricoleren, met de sprekende radio als hoofd. En zo wordt Franky geboren, met alle gevolgen van dien…

Behalve het aanstekelijke verhaaltje is er natuurlijk nog Timmers' onmiskenbare tekentalent. Wat is het een genot om naar zijn verzorgde, nergens overladen en toch speelse plaatjes te kijken! Franky himself steelt daarbij de show. Met onder meer een afgedankte stofzuiger, een bureaulamp en een stuk riek timmert Sam/Timmers zijn creatuur in elkaar. Het resultaat is tegelijk levensecht en aandoenlijk slungelig. Nu en dan herinnert Franky aan dat andere vreemde schepsel, E.T. Het moment waarop de robot onhandig door de knieën gaat om Sam innig te omhelzen, is erg ontroerend. En ook een tikje lachwekkend. Schitterend, die mengeling van emoties.

Dankzij de visuele flair geeft Timmers zijn vertelling de nodige dynamiek mee, en de keuze om regelmatig met tekstballonnen te werken – zoals in strips – klopt als een bus. Timmers zou natuurlijk Timmers niet zijn als er geen stilistische knipogen naar de jaren 1950 in zijn beeldtaal zaten verstopt. Die combinatie van nostalgie en het futurisme van de robots verleent aan dit boek een unieke charme. Bovenal heeft de maker begrepen dat een beeldverhaal een belevenis moet zijn, voorzien van zintuiglijke prikkels en intense gevoelens. Daar is Timmers opnieuw wonderwel in geslaagd. Met deze Franky brengt hij een sprankelende ode aan de vriendschap, de fantasie en de oneindige kosmos.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni