Nieuwe wijkantenne Laken

Bockstael: Zes miljoen euro voor socio-economische projecten

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/09/2014

De ‘Bockstaellaan 160’, het hoofdkwartier van het wijkcontract Bockstael, werd vorige woensdag feestelijk geopend.

Schepen van Wijkcontracten Ans Persoons (SP.A) is bijzonder tevreden over de locatie: een mooi kantoorgebouw met binnentuintjes en bovenin een prachtige zaal. De Stad en het OCMW kochten het pand voor 2,1 miljoen euro.

Voorin is een enorme loods die tot dusver dienstdeed als garage. Over een paar jaar zal het OCMW hier woningen neerzetten, maar in tussentijd zal de loods fungeren als sportschuur. “De kinderen uit de buurt kwamen hier al spelen,” zegt Persoons. “Daarom hebben we Buurtsport gevraagd om na de schooluren sportactiviteiten te organiseren. Die variëren van circus tot boksen.”

Het gebouw achterin verleent onderdak aan het gros van de socio-economische projecten van het wijkcontract. Daar gaat zes miljoen euro naartoe. “We hebben vooraf een bilan van de buurt gemaakt. De dichtbevolkte Bockstaelwijk kampt vooral met grote jeugdwerkloosheid en een probleem van netheid. Ook is er te weinig groen.”

De komende vier jaar zal daarom vanuit de Bockstaellaan 160 veel aandacht gaan naar werkgelegenheidsprojecten. “De jongeren worden van de straat gehaald en intensief begeleid,” aldus Persoons. Voorts is er een ecoteam dat inzet op netheid en vergroening van de wijk. Het eerste initiatief wordt een oproep om niet langer vuilniszakken tegen bomen te deponeren. De vzw Samenleven zal info geven over renovatiepremies en over de rechten van huurders. Ten slotte heeft Cyclo in ‘de 160’ een fietsatelier geopend, waar je zelf je fiets kan reperaren.

Wat over vier jaar met het gebouw gebeurt is niet duidelijk. “We gaan kijken welke projecten echt werken. Na afloop proberen we die, met andere middelen, te verankeren.”

Het wijkcontract Bockstael betekent een totale injectie van 25 miljoen euro in de wijk. Naast de zes miljoen voor socio-economische projecten gaat er geld naar infrastructuurprojecten zoals een nieuwe sportzaal, een crèche, de renovatie van het oud station van Laken en de aanleg van vijf pocketparkjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni