Lautre krant Bockstael

Bockstael krijgt eigen krant

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
19/11/2014

Sinds afgelopen weekend heeft de Bockstaelwijk haar eigen krant, l’Autre.

l’Autre is een initiatief van buurtbewoner Thomas Sennesael, die voor zijn project de steun kreeg van het duurzame wijkcontract Bockstael. “Ik wil de wijk een eigen medium geven. Bedoeling is ook dat de bewoners elkaar beter leren kennen,” zegt hij. l’Autre heeft aandacht voor nieuws uit de wijk maar er is ook plaats voor een stukje geschiedenis, voor reflectie en meningen.

In het eerste nummer, 8 pagina’s dik, gaat het over de winkels in de buurt. Wat was het aanbod vijftig jaar geleden, wat is er nu. Het grootste verschil zit hem in de etnische diversiteit. Sennesael sprak onder meer met Deniz Gida, een Armeense verkoper van Oezbeekse meloenen in de Fransmanstraat en met de Marokkaanse uitbater van een zaak in werkkledij aan de Bockstaellaan. Voorts bevat l’Autre stukken die raken aan de problemen van de wijk, sluikstorten bijvoorbeeld, werkloosheid, en vliegtuig- en ander lawaai. De krant is bijna helemaal in het Frans geschreven, met hier en daar een artikel of een fragment in het Nederlands.

l’Autre is gedrukt op groot formaat krantenpapier. Sennesael: “Ik wilde heel graag een papieren krant. In deze buurt zijn er nog veel mensen die niet over internet beschikken.” Voor wie de krant liever digitaal leest, is er ook een blogversie. Het eerste nummer is verschenen op duizend exemplaren. Die worden gratis verspreid in de cultuurhuizen in de buurt, maar ook in drukbezochte winkels en cafés.

Voorlopig schrijft Sennesael nog bijna alle artikelen zelf en ook de verspreiding van de krant neemt hij voor zijn rekening. “Maar ik ben wel nog op zoek naar meer medewerkers, de hele buurt kan meeschrijven.”
Hij wil zeker om de twee maanden een nummer uitbrengen. “En als het kan frequenter.” Voorlopig loopt het project tot eind februari maar Sennesael gaat ervan uit dat het wijkcontract ook daarna zijn initiatief zal ondersteunen.

Meer info: www.lautreblog.skynetblogs.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni