Politie neemt terrasplanten van café in beslag

© brusselnieuws.be
01/12/2015

Een caféterras opfleuren met een bloempot of plantenbak is verboden op het grondgebied van Brussel-Stad. Dat heeft het café Le Saint Martin in de Europese wijk onlangs mogen ondervinden. De politie heeft alle buxussen, palmbomen en geraniums van het café geconfisqueerd en naar het containerpark gebracht.

Le Saint Martin, op de grens met Etterbeek, is al lang bekend om zijn groene terras. Maar volgens La Libre werden alle plantenbakken in augustus, toen het nog iets meer terrasjesweer was dan nu, in beslag genomen. De gemeenteraad boog zich maandag over de zaak.

Volgens de uitbaatster van het café gebeurde de politieactie zonder enige waarschuwing vooraf. Hoewel de planten haar ongeveer 1.000 euro hadden gekost, werden ze meteen naar het containerpark gebracht, zonder dat ze de kans kreeg haar eigendom te recupereren.

Een reden voor het nieuwe gemeenteraadslid Kathrine Jacobs (CDH) - ook bekend als woordvoerster van minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH), red. - om het college te ondervragen over zijn terrassenbeleid. Want op amper 100 meter van Le Saint Martin ligt een ander etablissement dat zijn gigantische bloempotten rustig kon houden.

Windscherm en oestertoog
Volgens Brussels schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) kunnen aanvragen voor beplanting rond een terras geval per geval worden bekeken, maar moet er wel altijd toestemming worden gevraagd, wat hier niet het geval was.

“Bovendien had de gerante al meerdere mondelinge waarschuwingen gekregen omdat zij dit terras uitbaat zonder toestemming en zonder de nodige vergoedingen te betalen, wat oneerlijke concurrentie is”, zei Lemesre, die eraan toevoegde dat de stoelen en de tafels mochten blijven omdat voor het terras een regularisatie is aangevraagd.

Het stadsbestuur liet nog weten te werken aan een nieuw terrassenreglement, dat begin 2016 in werking zou treden. Daarin zouden bloempotten en plantenbakken rond terrassen wel toegelaten worden, maar "met duidelijk te respecteren regels", zegt Marion Lemesre.

In het nieuwe reglement zou ook vastgelegd worden wat toegelaten is op het vlak van windschermen, oestertogen en andere terrastoevoegingen. "Het huidige reglement is zo oud als de straat en voorziet al deze dingen niet. We moeten dus duidelijke toelatingen geven, geval per geval."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni