Bjorn Eriksson & Nathalie Delcroix: de echte Didier en Elise

Tom Peeters
© Agenda Magazine
11/03/2013
We leerden Bjorn Eriksson, een Antwerpenaar met Finse roots, destijds kennen als de wat mysterieus ogende gitarist van Zita Swoon. Veel meer wist Laïs-zangeres Nathalie Delcroix ook niet over hem toen hij een tiental jaar geleden plots aan de lijn hing, behalve dat ze hem wel cool vond.

In 2000 luidden de regisserende broers Joel en Ethan Coen met hun geniale O brother, where art thou? een kleine renaissance van de country- en bluegrass-catalogus op wereldvlak in.

Hun Vlaamse collega Felix Van Groeningen doet dat met zijn The broken circle breakdown op kleinere schaal nog eens knap over, en dat in een land waar country tot voor kort geassocieerd werd met imitatiecowboydorpen waar hobbyisten in ingevette boots 's zondags in de saloon gingen linedancen op 'Achy breaky heart'. Aan zeven miljoen verkochte exemplaren zal de soundtrack van The broken circle breakdown wellicht niet raken, maar na negentien weken in de charts (waarvan twaalf weken op 1) kunnen we wel spreken van een onwaarschijnlijk succesverhaal.

Was T-Bone Burnett de ster achter de Amerikaanse score, dan mag je die pluimen hier op de Stetson van Bjorn Eriksson steken. We leerden de Antwerpenaar met Finse roots destijds kennen als de wat mysterieus ogende gitarist van Zita Swoon. Veel meer wist Laïs-zangeres Nathalie Delcroix ook niet over hem toen hij een tiental jaar geleden plots aan de lijn hing, behalve dat ze hem wel cool vond. Of ze geen backings wilde verzorgen voor zijn eigen band Maxon Blewitt?

Het begin van een romance die in 2007 uitmondde in The Partchesz, hun muzikale debuut als bluegrass honeys waarop ze hun liefde voor het genre en elkaar doorspekten met donkere elektronische texturen.

De uitverkochte tournee met de band die Eriksson samenstelde voor The Broken Circle Breakdown, met naast hoofdrolspelers Johan - Didier - Heldenbergh en Veerle - Elise - Baetens ook Erikssons vader Karel op banjo, ligt inmiddels achter de rug.

De ruimte die vrijkomt gebruiken "de echte Didier en Elise", dixit Baetens, nu om in galop een opvolger voor The Partchesz in elkaar te boksen. Het Candelaershuys biedt alvast een voorsmaakje.

Bjorn Eriksson & Nathalie Delcroix
wanneer
: 14 maart 2013 om 20.30 uur
tickets: €10
------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni