Binnenkort plaats voor duizend asielzoekers in pre-opvang WTC

© brusselnieuws.be
26/09/2015

Op vraag van de federale regering opent het Rode Kruis vanaf donderdag een tweede pre-noodopvangcentrum in het WTC III-gebouw. Daar zal plaats zijn om nog eens 500 personen op te vangen. Vrijdagnacht brachten 398 personen de nacht door in de al bestaande opvang in het WTC-gebouw.

Het eerste heringerichte kantoorgebouw, dat op 7 september in opdracht van de federale overheid de deuren opende, biedt sinds 17 september de klok rond plaats aan 500 personen. Het gaat om asielzoekers die bij hun eerste bezoek door de grote toestroom niet binnen konden bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en een oproepingsbrief ontvingen voor een latere datum.

De eerste dagen trokken slechts weinig vluchtelingen naar het gebouw, maar in de laatste week overnachtten er toch gemiddeld 300 tot 400 mensen. In de nacht van dinsdag op woensdag ging het zelfs om 449 asielzoekers, waarmee de maximumcapaciteit bijna bereikt was.

Intussen bleven nog verschillende tientallen vluchtelingen de nacht doorbrengen in het tentenkamp in het Maximiliaanpark, waar inmiddels veel mensen lijden aan luchtweginfecties. Het kabinet-Francken was in samenspraak met de Regie der Gebouwen daarom al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie voor bijkomende vooropvang. Die moest in de buurt van Dienst Vreemdelingenzaken zijn, niet te duur en relatief snel in gebruik te nemen.

Op vraag van de regering creëert het Rode Kruis Vlaanderen daarom extra opvangplekken in het WTC III-gebouw aan het station Brussel-Noord.

Verspreid over 5 verdiepingen van het WTC III gebouw, site B, zullen 500 personen tijdelijk ondergebracht kunnen worden. Op vier verdiepingen bevinden zich slaapplaatsen, één verdieping doet dienst als eetzaal.

Beide pre-noodopvangcentra beschikken over een aparte ingang, meldt het Rode Kruis. Voor de opening wordt gemikt op donderdag 1 oktober.

Met elk plaats voor 500 mensen zullen de twee centra samen 1.000 asielzoekers kunnen herbergen die hun registratie afwachten.

Medewerkers van Rode Kruis-Vlaanderen proberen de plek nu zo snel mogelijk klaar te krijgen voor de opvang. ‘Maar er moeten nog zaken besproken worden met de eigenaar van het gebouw en de verzekeraar’, aldus het persbericht.

Bij hun aankomst in WTC III, site B zullen asielzoekers het nodige hygiënische materiaal, wegwerplakens en een deken krijgen. Ze kunnen ook rekenen op een warme maaltijd en de nodige medische hulp. De bewoners verblijven hier tijdelijk, in afwachting van hun doorverwijzing naar een noodopvangcentrum voor asielzoekers.

Voor de opening van dit pre-noodopvangcentrum werft het Rode Kruis Vlaanderen opnieuw extra personeelsleden aan.

Staatssecretaris voor Migratie en Asielzaken Theo Francken (N-VA) bracht het nieuws ook uit, via Twitter:

Gisterenavond 22.30u 398 mensen id preopvang. Volgende week 500 plaatsen bij id WTC III. Brengt totaal op 1.000 plaatsen pre-opvang.

— Theo Francken (@FranckenTheo) September 26, 2015

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni