Bijna helft minder kinderen in opvang Molenbeek sinds die betalend is

© brusselnieuws.be
17/04/2015

Wie zijn kroost in de naschoolse opvang van de Molenbeekse gemeentescholen laat, moet daar sinds twee jaar voor betalen. En dat laat zijn sporen na: het aantal kinderen in de opvang is er met bijna de helft gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente, die de Partij van de Arbeid (PVDA) opvroeg.

Ouders die hun kind in Molenbeek naar de naschoolse opvang sturen, betalen maandelijks per kind 5 euro voor de opvang voor de lessen starten, 5 euro voor de opvang tijdens de middagpauze en 10 euro voor de opvang ’s avonds. Wie zijn kind ook op woensdagnamiddag op school wil laten, moet daar nog eens 10 euro extra voor betalen.

“Dat lijkt niet veel, maar alle kleine beetjes stapelen zich op. Voor 1.200 mensen is het duidelijk wel te veel, want zij haken af”, zegt Bruno Bauwens (PVDA). In de Franstalige gemeentescholen haken 1.055 leerlingen af voor de naschoolse opvang, in de Nederlandstalige scholen gaat het om 197 kinderen. Meer dan 1.200 kinderen gaan dus niet meer naar de naschoolse opvang sinds de ouders daarvoor moeten betalen.

Burgemeester Françoise Schepmans bevestigt de cijfers in La Capitale. Toch wijst ze op het sociale tarief waar armere gezinnen op kunnen rekenen. Wie recht heeft op een sociaal tarief, betaalt de helft.

'Armere gezinnen worden geraakt'
Ondanks het sociale tarief haken dus toch heel wat gezinnen af. 43 procent van de kinderen die vroeger in de opvang zaten, komen niet meer. Opvallend is ook dat vooral laag-Molenbeek getroffen wordt.

“In Laag-Molenbeek heeft 70 procent van de kinderen uit de naschoolse opvang afgehaakt nu ouders moeten betalen, in hoog-Molenbeek gaat het slechts om 8 procent”, zegt Bruno Bauwens. “Het is duidelijk dat de armere gezinnen worden geraakt door deze maatregel. Het sociale tarief bestaat, maar is duidelijk niet voldoende voor de ouders van deze 1.200 kinderen."

De PVDA maakt ook de kanttekening dat de kinderopvang van de meeste scholen barstensvol zit. Dat capaciteitsprobleem is nu door het wegblijven van een aantal kinderen voor een deel opgelost.

Opvang tijdens middagpauze
Dat ouders in Molenbeek ook maandelijks 5 euro moeten betalen als ze hun kind op school laten tijdens de middagpauze, is al langer een doorn in het oog van PVDA. Daarom voeren ze op 29 april een ludieke actie op de Gemeenteplaats van Molenbeek.

“Iedereen is welkom op de gratis picknick. We zullen ook een gratis boterhammendoos overhandigen aan burgemeester Schepmans. Symbolisch, want elk kind zou ook gratis moeten kunnen blijven eten op school”, zegt Bauwens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni