© Elke Van Oost

Bijna 6.000 studenten met leefloon: meer dan verdubbeld in 10 jaar tijd

Filip Van Der Elst, Sara De Sloover
© Brussel Deze Week
04/08/2015

Het aantal jongeren dat moet rondkomen met een leefloon, is in de laatste tien jaar sterk gestegen, en het meest nog in Brussel. Eind 2014 kregen 14.361 Brusselse jongeren tussen 18 en 25 een leefloon, dat is 74 procent meer dan tien jaar geleden. Studenten nemen de sterkste stijging voor hun rekening. ‘Studiebeurzen voldoen al lang niet meer om de kost van studeren te dekken.

Het publiek van OCMW’s in Brussel is in tien jaar tijd verdubbeld, zegt Jean-Luc Bienfet, adviseur bij de cel OCMW van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Gewest. “Daarnaast heeft Brussel ook een veel hogere nataliteit dan de andere Gewesten.” Met andere woorden: de Brusselse bevolking groeit, net als het OCMW-publiek, en dus stijgt ook het aantal jongeren met financiële problemen.

In tien jaar tijd heeft Brussel het aantal leefloners tussen 18 en 25 zo met 74 procent zien stijgen. Er zijn nu ruim 14.000 jongeren onder de 25 met een basisuitkering. Het aantal studenten dat een leefloon ontvangt, is zelfs met 158 procent gestegen. Ze zijn nu met bijna 6.000.

“OCMW’s kiezen er meestal heel bewust voor om studenten te steunen, zodat ze een diploma halen en later niet laaggeschoold in de werkloosheid terechtkomen”, zegt Bienfet. En dat nieuws heeft zich inmiddels ook verspreid onder de studenten, wat ook een aanzuigeffect heeft.

Studiebeurzen voldoen niet
“Studiebeurzen voldoen niet meer om de kost van studeren te dekken”, zegt de onderzoeker. “En dus moeten OCMW’s extra hulp bieden. Die bestaat niet alleen uit een leefloon, maar soms ook uit terugbetalingen van bijvoorbeeld materiële en vervoerskosten.

Dat is ook het geval bij het OCMW van de Stad Brussel. Dat OCMW neemt geregeld het inschrijvingsgeld en andere studiekosten voor zijn rekening. Ook in het aankopen van een computer of een Erasmusuitwisseling kan het OCMW financieel tussenkomen. Tegelijkertijd moedigt het OCMW de studenten aan om een vakantiejob te zoeken.

Maar de ondersteuning is niet alleen financieel, bij het OCMW van de Stad Brussel wordt het studietraject in samenspraak met de student opgesteld. Daarbij kijkt het OCMW onder meer naar de interesses en capaciteiten van de jongeren. En de voortgang van de studies wordt minstens één keer om de drie maanden geëvalueerd.

In de Stad Brussel zijn de slaagkansen van de gesteunde studenten even groot als die van niet-gesteunde studenten. Wie een jaar moet blijven zitten, verliest niet automatisch de steun: de studenten krijgen meestal nog een tweede of een derde kans. Het OCMW van Brussel-Stad zet voor die begeleiding 19 voltijdse personeelsleden in.

Nauwelijks minderjarigen
Elke gemeente beslist autonoom op welke manieren ze studenten ondersteunt, en hoe vaak. 57 procent van de jongeren in Sint-Lambrechts-Woluwe en Jette die een leefloon krijgen van het OCMW is student, blijkt uit cijfers van de overheidsdienst Maatschappelijke Integratie. In Evere daarentegen is maar 14 procent van de jongeren met een leefloon student.

De jongeren die hulp krijgen van het OCMW, zijn voor 55 procent middelbare scholieren, en slechts 45 procent studenten aan hogeschool of universiteit. Toch helpt het OCMW nauwelijks minderjarigen. “De jongeren die opgroeien in kansarmoede zitten vaak in het technische of beroepsonderwijs”, zegt Bienfet. “En helaas is zittenblijven daar de regel, zeker bij jongeren die leven van een bestaansminimum.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni