Bewoners mogen Louis Bertrandlaan hertekenen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
26/11/2014

De gemeente gaat de Louis Bertrandlaan heraanleggen, een van de meest iconische van Brussel. De bewoners krijgen inspraak.

Voor het eind van het jaar zal de gemeente het studiebureau aanduiden voor de heraanleg. “In het lastenboek staat expliciet dat er vijf vergaderingen met de buurt worden georganiseerd,” zegt bevoegd schepen Vincent Vanhalewijn (Ecolo). “We willen de correcte volgorde respecteren. Eerst buurtinspraak, dan de plannen, en niet omgekeerd.”

De Louis Bertrandlaan werd rond 1900 aangelegd, en moest een groene verbinding vormen tussen de Haachtsesteenweg en de Lambertmontlaan. Ook het Josaphatpark maakte deel uit van die plannen. Om de breed uitwaaierende laan extra grandeur te geven, schreef de gemeente gevelwedstrijden uit voor de aanliggende kavels.

Vandaag is de laan vooral bekend door de flamboyante art-nouveaugevels van Gustave Strauven, enkele uitstekende Italiaanse restaurants en een fijne bioshop, annex theehuis.

Maar de openbare ruimte laat te wensen over. De trottoirs zijn krakkemikkig, wagens rijden er snel, en restaurantgangers parkeren er sans gêne op de rotondes en voetpaden.

Vincent Vanhalewyn wil niet zeggen welke richting het moet uitgaan met de heraanleg. “Ik heb zo wel mijn ideetje maar we willen vooral de buurt haar zeg laten doen. Vast staat dat de Louis Bertrandlaan erg breed is zodat er voldoende ruimte is om fietsers, voetgangers en automobilisten comfortabel naast elkaar te laten bewegen.” De heraanleg is voorzien voor 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni