Bevolking: Jette sterkste groeier, Elsene krimpt

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
29/07/2014

Jette kende vorig jaar de sterkste bevolkingsgroei en onderstreept daarmee de spectaculaire verjonging van het noordwesten van Brussel. Elsene zag haar bevolking vorig jaar terugvallen door een inhaalbeweging in het schrappen van vertrokken inwoners.

In 2013 kende Jette een bevolkingsgroei van 1,7 procent. Relatief is de gemeente daarmee sterkste groeier van Brussel, voor Evere (+1,6) en Anderlecht (+1,5). Dat blijkt uit de laatste bevolkignsnota van het Bisa (Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse).

Ter vergelijking: het hele gewest liet een groei optekenen van 0,8 procent. Vlaanderen en Wallonië zagen hun bevolking respectievelijk met 0,5 en 0,4 procent toenemen.

De sterke groei in Jette, Anderlecht en Evere bevestigt de tendens dat de gemeenten in het noorden en westen van Brussel de laatste jaren een opmerkelijke bevolkingsgroei kennen.

Goedkopere woningen
Gekeken naar de periode 2009-2014 is Anderlecht de sterkste groeier (+13,6 procent), maar ook Schaarbeek, Brussel (inclusief Laken, Heembeek en Haren), Molenbeek, Jette en Koekelberg zagen hun inwonersaantal met meer dan 10 procent toenemen over die periode.

"Vooral de evolutie van gemeenten als Jette, Koekelberg of Ganshoren is opvallend", zegt Jean-Pierre Hermia, expert bevolking bij het Bisa aan brusselnieuws.be. "Tot tien jaar geleden behoorden die nog bij de oudste van Brussel, maar de laatste jaren zijn er massaal veel jonge mensen naar die gemeenten getrokken."

Veel nieuwe inwoners worden overtuigd door de lagere huizenprijzen, zowel op de huur- als op de koopmarkt. "Het gaat vaak om jonge gezinnen met een migratieachtergrond die wegtrekken uit de wijken rond het kanaal en kiezen voor de gemeenten die nog relatief betaalbaar zijn."

20.000 schrappingen
Aan het andere uiterste van de tabel zien we dat Watermaal-Bosvoorde (-0,2 procent) en, verrassender, ook Elsene (-1 procent) bewoners verliezen. Voor die laatste gemeente blijkt het te gaan om een inhaalbeweging in het schrappen van bewoners die vertrokken zijn.

"Veel internationale bewoners die wegtrekken laten dat niet weten aan hun gemeente en Binnenlandse Zaken heeft de lokale besturen recent aangemaand om dat beter op te volgen", weet het Bisa. Resultaat: gemeenten met een groot bevolkingsverloop vertonen een opvallende stijging in het aantal schrappingen.

In heel Brussel zijn vorig jaar zo bijna 20.000 inwoners geschrapt. Een jaar eerder was dat maar goed 13.000. Absolute koploper is Elsene, waar meer dan 3.600 mensen uit de registers geschrapt werden, drie keer meer dan een jaar eerder. Het is mogelijk dat veel van de geschrapte personen de gemeente al eerder hadden verlaten, en in voorgaande jaren dus onterecht meegeteld werden.

Correctie na recordjaren
Het opvoeren van de schrappingen verklaart niet alleen de plotse bevolkingsafname in Elsene, maar voor een stuk ook het grote contrast tussen de Brusselse bevolkingsgroei in 2013 (+0,8 procent) tegenover de jaren voordien (+ 2,7 procent in recordjaar 2010).

"Waarschijnlijk was de bevolkingsgroei in de piekjaren wat overschat en zien we nu een correctie", aldus nog Hermia. "We verwachten in elk geval dat de groei in 2014 opnieuw toeneemt omdat het effect van de massale schrapping weg is."

Op termijn blijft de belangrijkste factor in de evolutie van de bevolking echter de internationale migratie, en die hangt dan weer af van economische en geopolitieke ontwikkelingen. "Het Planbureau verwacht de komende decennia een verdere daling van de migratie omdat men ervan uitgaat dat EU-landen zoals Polen en Roemenië zich economisch verder zullen opwerken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni