Beursgebouw c fmpgoh

Beursschouwburg en AB mogen geen concerten organiseren op Beursplein

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
03/06/2015

De Beursschouwburg en de Ancienne Belgique mogen op 28 juni, wanneer de autovrije zone wordt gelanceerd, van de Stad Brussel geen concerten organiseren op het Beursplein. De Stad wil het lawaai van de auto’s niet vervangen door concertgedruis. De Beursschouwburg viert die dag het slotfeest van haar 50ste verjaardag wel met concerten in de Ortsstraat.

In de nacht van 28 op 29 juni worden de centrale lanen autovrij van het de Brouckèreplein tot aan de Plattesteen.

Wat er dan wel aan culturele activiteiten zal plaatsvinden op de verkeersvrije centrumlanen in het weekeinde van 27 en 28 juni is nu nog een ‘staatsgeheim’. De stad houdt daar later een persconferentie over.

Wat er niet komt is een gemeenschappelijk concert op het Beursplein door de Beursschouwburg en de Ancienne Belgique. Het idee daarvoor kwam van de Beursschouwburg.

Maar de Stad Brussel ziet dat niet zitten, en wel om twee redenen. Vooreerst ligt het Beursplein pal op het parcours van de activiteiten die er gaan plaatsvinden tijdens het feestweekeinde.

Maar tweede en belangrijkste reden is dat de Stad geen concerten wil toelaten op de centrale lanen. “We willen niet het signaal geven aan de bewoners dat we, eenmaal de auto’s weg zijn, lawaaierige activiteiten gaan organiseren”, zegt het kabinet van cultuurschepen Karine Lalieux (PS) aan brusselnieuws.be.

Het kabinet-Lalieux zegt dat er helemaal geen communautaire redenen moeten gezocht worden achter de weigering. Dat bevestigen ook Beursdirecteur Tom Bonte en AB-baas Dirk De Clippeleir aan brusselnieuws.be.

“We gaan nu alleen door met het organiseren van concerten vóór de Beursschouwburg en wel op zondag 28 juni”, zegt Tom Bonte.

Niet op 27 juni
De Beursschouwburg heeft heel wat moeten schuiven. "Oorspronkelijk wilden we het slotfeest voor onze 50ste verjaardagsactiviteiten op 27 juni organiseren, met concerten in een autovrij gemaakte Ortsstraat", zegt Bonte. Maar ook dat mocht niet van de stad. “Dat zou logistiek te moeilijk zijn geweest”, zegt het kabinet-Lalieux. “De Brusselaars zouden niet begrijpen dat enkel de Ortsstraat op 27 juni autovrij zou zijn, en de centrale lanen pas op 28 juni."

Dan maar op 28 juni dus, en zonder de AB. "Het zou niet logisch zijn dat we prominent aanwezig zouden zijn op het slotfeest van de Beursschouwburg", zegt De Clippeleir.

"De Beursschouwburg is nu druk in de weer om het programma van het slotfeest rond te krijgen", aldus Bonte.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Events & Festivals, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni