Beursschouwburg bespaart op personeel, Kaaitheater op producties

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
24/09/2014

De Beursschouwburg zal besparen op personeel, het Kaaitheater zet allicht het mes in drie buitenlandse producties in het najaar. Beide instellingen moeten van de Vlaamse regering 7,5 procent besparen op hun werking.

De besparingen treffen de culturele instellingen in het hart. “We hadden de bui zien hangen, toch komt dit hard aan”, zegt artistiek en algemeen directeur van de Beursschouwburg Tom Bonte aan brusselnieuws.be. “Ik ga ervan uit dat er in heel Vlaanderen 150 tot 200 mensen hun job gaan verliezen bij de instellingen die gesubsidieerd worden via het Kunstendecreet.”

“Ook de Beursschouwburg gaat er niet aan ontsnappen. Nog meer besparen op onze werking kan na de vorige kaasschaaf niet meer. We zullen dus moeten besparen op personeel, hetzij via inlevering hetzij via ontslagen. Hoe we het concreet gaan aanpakken is nog niet duidelijk.”

'Cultuursector bloedt, bedrijven worden ontzien'
“Ik stel vast dat deze Vlaamse regering vooral bespaart in de sociaal-culturele sector en bij de middenveldorganisaties. De bedrijven worden echter ontzien”, aldus Bonte. “Bovendien worden de grote cultuurinstellingen zachter aangepakt. Nochtans zit er bij hen juist meer vet aan het bot dan bij de kleinere instellingen.”

Minister-president Bourgeois heeft gezegd dat de Vlaamse regering zou besparen op structuren en niet op mensen. Maar de structuur van de Beursschouwburg, die rust juist op haar mensen”.

Kaai schrapt in producties
Ook het Kaaitheater maakt zich zorgen. “We gaan allicht drie van de zes buitenlandse producties in het najaar schrappen”, zegt algemeen en artistiek directeur Guy Gypens aan brusselnieuws.be. “Dat is vervelend, want we staan heel sterk in dat domein. Bovendien overwegen we om het zonder dramaturg te doen, maar dat is nog niet beslist." Kaai-dramaturge Marianne Van Kerkhoven overleed in september vorig jaar maar is intussen nog niet vervangen.

“Het wordt dit jaar heel problematisch om break even te draaien. Onze raad van beheer buigt zich maandagavond over de besparingen”, zegt Gypens. “Minister-president Bourgeois zei in zijn Septemberverklaring dat een bloeiende economie de basis vormt voor een bloeiende cultuur. Blijkbaar geldt die redenering volgens de Vlaamse regering niet andersom. Nochtans is het zeker zo dat een bloeiende cultuur ook de economie kan doen groeien.”

Artistiek directeur Jan Goossens van de KVS wou geen commentaar kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni