Ketelstraat Lenniksebaan Erasmus Gardens

Betonboer op bezoek in de Ketelwijk

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
17/09/2014

In de Ketelwijk, tussen de Ketelstraat en de Lenniksebaan in Anderlecht staan in totaal staan 72 percelen te koop. Aan de overzijde van de straat zou midden volgend jaar ook begonnen worden aan de Erasmuswijk, goed voor 1.300 woningen.

Jarenlang heeft het geduurd voor projectontwikkelaar Erasmusgardens, voorheen nv Vastgoed Erasmus genoemd, een vergunning kreeg voor haar bouwplannen. Dat had alles te maken met de omvang van het project in een deel van de stad dat tot nu toe gespaard bleef van de betonboer.

De eerste plannen van de ontwikkelaar dateren al van in 2007, maar oogstten een storm van protest van buurtbewoners, maar ook van gemeente en Gewest. De kritiek was duidelijk: te veel woningen op één hoop. Er werd toen dan ook gesproken van niet minder dan 3.000 woningen.

Het hele project werd geleidelijk aangepast. Zo was er in 2010 nog maar sprake van 1.750 woningen. Uiteindelijk werd onder druk van de bewonerscomité Neerpede Blijft een ontwerp van een Bijzonder Bestemmingsplan opgesteld dat aan de promotor nog een heel deel beperkingen oplegde. In eerste instantie werd de bouwhoogte beperkt en moesten de promotoren voorzien in voldoende groene ruimte. Zo moest de hele wijk een verkeersluwe zone worden. Rond de wijk komt ook een groene strook van tien meter die een buffer moet vormen tussen de groene zone in Neerpede en de woonwijk. Dat maakte allemaal ook dat het aantal woningen in de perken bleef. Zo is er nu nog sprake van 1.300 woningen, voornamelijk één-, twee- en driekamerappartementen.

Hoe de projectontwikkelaar nu terugkijkt op heel die zaak? “Het is jammer dat het project zoveel vertraging heeft opgelopen. We wilden ook meer bouwen om meer rendement te halen, maar we zijn uiteindelijk wel tevreden met het huidige project dat meer kwaliteit biedt,” zegt Michel Shames van de nv Erasmus Gardens.

Sinds vorige week is de verkoop van bouwpercelen begonnen. Je kan nu dus een perceel op plan kopen om er, rekening houdend met de stedelijke voorschriften, je huisje te bouwen. Wanneer de wijk er dan effectief komt is nog wat afwachten, want ook de straat moet nog aangelegd worden en de vergunning daarvoor is nog in aanvraag. Het zal ook in de eerste plaats afhangen van de bouwijver van de nieuwe eigenaars.

Midden volgend jaar beginnen normaal gezien de werken aan de grotere wijk Erasmus. De eerste bewoners zouden er in 2017 moeten kunnen wonen. In dat jaar zou de school daar dan ook haar deuren moeten openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni