1405 Christophe-Van-Gerrewey

Boek: Trein met vertraging van Christophe Van Gerrewey

Ken Lambeets
© Agenda Magazine
03/12/2013

Met Op de hoogte won Christophe Van Gerrewey onlangs de Debuutprijs 2012. De verwachtingen waren dus hooggespannen voor Trein met vertraging, de tweede worp van de jonge auteur.

De druk op de schouders van een schrijver na een beloftevol debuut kan groot zijn. Over die materie gaan Christophe Van Gerrewey en de vaak met Harry Mulisch vergeleken Joost de Vries op 11 december in gesprek in Passa Porta.

Voor Christophe Van Gerrewey komt de 'moeilijke tweede' er amper anderhalf jaar na zijn debuut Op de hoogte. Op korte tijd heeft de schrijvende architectuurcriticus naam gemaakt in de literaire wereld. Afgelopen zomer boorde hij in een polemiek in De Morgen publiekslieveling Marnix Peeters' Natte dozen nog de grond in. En onlangs ging hij ietwat verrassend aan de haal met de Debuutprijs 2012. Bij de uitreiking daarvan op de Boekenbeurs hield hij een vlammend betoog tegen de commercialisering van het boekenvak, wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen.

Trein met vertraging vertelt het verhaal van een treinreis van Oostende naar Antwerpen-Centraal. Tussen twee Gentse stations blijft de trein om onverklaarbare reden stilstaan en uiteindelijk zal hij het eindstation zelfs niet halen. Maar dat is slechts bijzaak. Tijdens de reis kruipt de auteur in het hoofd van de personages die doen wat mensen op een trein met vertraging doen: rondkijken, een beetje proberen te werken, naar muziek luisteren, naar het toilet gaan, maar bovenal even stilstaan bij de grote en minder grote thema's uit hun leven.

Het is bijzonder knap hoe Van Gerrewey keer op keer in de huid van de verschillende karakters kruipt en de kleine besognes uit hun leven tot op het bot analyseert, tot je als lezer daadwerkelijk kippenvel krijgt van de hersenspinsels van de personages. Zo maakt hij van een schijnbaar banale situatie een erg meeslepende roman, wat zonder meer pleit voor het grote observatietalent van de auteur. Van Gerrewey toont hoe de levens van de verschillende forenzen elkaar soms kruisen, maar veel vaker ook niet. Sommige pendelaars hebben elkaar al eens gezien, maar een echt gesprek aangaan, durven ze niet. Veel woorden blijven onuitgesproken. Als in een huis clos zijn ze tot elkaar veroordeeld, maar nog meer tot hun eigen gedachten. Vluchten is niet mogelijk.

Van Gerrewey heeft duidelijk geen last van de vloek van de tweede roman. Met het existentialistische, bijzonder vlot geschreven Trein met vertraging bevestigt hij zijn grote verteltalent. Het is nu al uitkijken naar zijn derde boek.

Joost De Vries & Christophe Van Gerrewey

data: 11/12, 20.00

tickets: €5/7

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Shop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni