Bert Moerman Poppunt

Bert Moerman: 'Stoemp! helpt muziekscene te creëren'

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
09/04/2014

Straks wordt in café Monk de aftrap gegeven van een nieuwe reeks caféconcerten onder het kwaliteitslabel van Poppunt: ‘Stoemp!’. Tussen 15 april en 20 mei staan elf gratis avonden geprogrammeerd in evenveel goede Brusselse cafés.

Voor Brusselaars en pendelaars de gelegenheid om een muzikale mix van jong talent en gevestigde waarden te ontdekken. Voor Poppunt-medewerker Bert Moerman was het de tweede Stoemp!-reeks die hij programmeerde.

Het is de tiende editie van Stoemp! Een verjaardag waarop jullie nog meer dan anders de kaart van de jeugd trekken.
Bert Moerman: “Daar was het ook een goed moment voor, omdat er heel wat talentenwedstrijden geweest zijn de laatste tijd. Zo was er de Rockrace die Brik organiseert in het Kultuurkaffee en het Rits Café, het Kampioenschap van Brussel (waarvan de winnaar Thibet de prelude bij Stoemp! verzorgt op 10 april in de Beursschouwburg), Humo’s Rock Rally, en de Nieuwe Lichting van StuBru. Daaruit is heel wat jong talent naar boven gekomen dat we met Poppunt graag een podium geven. Al kijken we natuurlijk ook uit naar jong talent dat zich naast de wedstrijden ontwikkelt in andere genres dan pop en rock. Of we luisteren naar tips van bands. Als we de reeks dan nog meer uitstraling kunnen geven met een gevestigde waarde als Mauro Pawlowski, die tijdens de eerste reeks een solo-optreden komt geven, dan zitten we goed.”

Een opsteker: jullie hadden de getalenteerde Limburgers van Warhola al vastgelegd voor hun overwinning in Humo’s Rock Rally.
Moerman: “We hebben alle kandidaten van Humo’s Rock Rally goed beluisterd, maar Warhola bleef meteen bij. Ook bij de collega’s zorgden ze echt voor een wauw-effect. Zij spelen op 13 mei in café Roskam. Een voorbeeld van talent dat van buiten het wedstrijdcircuit komt is I Will I Swear, een Gents duo dat nu is opgepikt door Unday Records. Ook het voorprogramma van Mauro – Orphan Fairytale, het soloproject van Eva Van Deuren van Maskesmachine – is een opkomend talent dat niet alleen door Mauro zelf getipt wordt, maar zelfs door Thurston Moore van Sonic Youth.”

Met het concert van de Brusselse MC’s van Stikstof in het VUB-Kultuurkaffee, komen jullie maar één keer buiten de Vijfhoek. Een bewuste keuze?
Moerman: “De focus ligt inderdaad bewust op het centrum van Brussel. We willen daar in de toekomst trouwens met nog andere culturele cafés samenwerken waar we nog niet zijn geweest. Omdat we het gevoel hebben dat je zo toch een soort muziekscene kan creëren. We merken dat de cafés naast Stoemp! door ons project steeds meer geïnspireerd en gestimuleerd raken om zelf aan het programmeren te slaan. Een tendens die we alleen maar aanmoedigen en zelfs willen ondersteunen.”
“Een café dat nieuw is in deze reeks is Madame Moustache, dat muziekliefhebbende Brusselaars natuurlijk al langer kennen. We wilden hen voorstellen om Double Veterans daar te plaatsen en toevallig hadden ze die net zelf vastgelegd, dus hebben we de krachten gebundeld. Dat concert is wel betalend (5 euro) omdat de Canadese band Dead Ghosts op dezelfde avond speelt. Voor de rest proberen we er altijd voor te zorgen dat de bands passen bij het café. Scrappy Tapes speelt blues en dan is de link met Merlo snel gelegd. Het Goudblommeke is een intiemere locatie dus die is perfect voor de folk van Nieuwe Lichting-winnaar Folie Douce en voor singersongwriter Sarah Devreese, die ook de finale van Humo’s Rock Rally haalde.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni