Beperking inschakelingsuitkering treft vooral dertigers

© brusselnieuws.be
19/12/2014

De beperking van het recht op een inschakelingsuitkering zal in Brussel bijna 5.000 mensen treffen, maar anders dan werd aangenomen gaat het niet voornamelijk om jongeren maar eerder om dertigers. Zij zullen waarschijnlijk worden doorverwezen naar het OCMW. Het Gewest wil de maatregel laten uitstellen.

Een inschakelingsuitkering is bedoeld voor wie na zijn studies en wachttijd van 12 maanden nog geen werk heeft gevonden. De uitkering is bedoeld voor jongeren die nog niet genoeg gewerkt hebben om aanspraak te maken op een werkloosheidsvergoeding.

De regering-Di Rupo besliste om het recht op een dergelijke uitkering in te perken tot 36 maanden. Vanaf 1 januari zijn er daardoor heel wat mensen van wie de uitkering wordt stopgezet.

Dertigers en vrouwen
In Brussel gaat het om 4.694 mensen. Opmerkelijk: daarbij gaat het voor slechts 7,4 procent om jongeren. Meer dan de helft is dertiger, twintig procent is veertiger. Dat zegt Brussels minister van Werk Didier Gosuin (FDF).

60 procent van de getroffen werklozen zijn vrouwen. De helft komt uit de gemeenten Brussel, Schaarbeek, Anderlecht of Molenbeek.

In de loop van volgend jaar zouden nog eens 3.623 mensen hun uitkering kunnen verliezen.

Gosuin maakt zich zorgen om de gevolgen van de maatregel. Hij denkt dat Actiris heel wat van de getroffen werkzoekenden naar het OCMW zal moeten doorverwijzen voor een leefloon, wat voor de getroffen gezinnen een hap uit het budget zal nemen.

En het zal de toch al hoge financiële druk op de OCMW’s nog doen toenemen, vreest hij.

Het Gewest vraagt dat de federale regering het recht op de uitkering uitbreidt tot iedereen die via Actiris actief naar werk zoekt. De invoering van de maatregel moet volgens Brussel ook uitgesteld worden, zodat Actiris iedereen die aan uitzondering vraagt, kan ontvangen. Bekijk de reportage op tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni