© Belgomarkt

Belgomarkt, de supermarkt met uitsluitend Belgische producten, heeft uiteindelijk in Elsene een locatie gevonden. Vorig jaar zou Belgomarkt openen in Sint-Gillis, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Belgomarkt is een alternatieve stadssupermarkt die consumenten producten wil aanbieden die uitsluitend van Belgische bodem afkomstig zijn. Het idee werd enthousiast onthaald en eind november 2015 was de opening in Sint-Gillis in zicht. Maar op het laatste moment besloot de eigenaar van het pand het aan hen echter niet te verhuren.

Sindsdien waren de oprichters op zoek naar een nieuwe locatie. In eerste instantie werd gemikt op de Dansaertwijk in de Vijfhoek, maar uiteindelijk vond Belgomarkt een stek in Elsene, in de buurt van Matonge en de Sint-Bonifaaswijk. Het pand is met zijn 400 vierkante meter meer dan 100 vierkante meter groter dan de eerdere locatie in Sint-Gillis.

De renovatiewerken beginnen op 15 februari en zullen twee maanden duren. De oprichters hopen via crowdfunding de renovatie op schema te houden. Het doel is om 7.500 euro te verzamelen om daarmee drie kassa’s, een koelvitrine en het nodige materiaal voor hun rekken aan te kunnen kopen. Nog maar net begonnen en met nog 54 dagen te gaan, hebben ze al 1.760 euro ingezameld.

Gedurende de afgelopen twee jaar zijn de drie oprichters op zoek gegaan naar allerlei producenten van producten die in België geteeld, geproduceerd of verwerkt worden. Door de distributieketen in te korten, kunnen ze allerlei tussenpersonen en verpakkingen schrappen die een invloed hebben op de prijzen en hopen ze competitief te blijven.

Artisanaal
De initiatiefnemers geloven meer in lokaal dan in biologisch. "Voor ons is het belangrijk dat de afstand tussen producent en consument zo klein mogelijk is", klinkt het in De Standaard.

"Dat is ecologisch verantwoord - en economisch ook, want we steunen de Belgische economie. Bio kost doorgaans een pak meer omdat de producenten heel wat geld moeten betalen voor het label en de studies die aantonen dat ze aan alle voorwaarden voldoen. Tegelijk laat de Europese regelgeving toe om producten als bio aan te bieden die bewaarmiddelen bevatten en op een industriële manier geproduceerd werden. Dat druist in tegen onze filosofie. Wij staan voor artisanaal en Belgisch."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni