© next.musicblog.fr

Belgische vriendin Joy Division-zanger overleden

EVC
© brusselnieuws.be
04/07/2014

Annik Honoré, de Belgische vriendin van Joy Division-zanger Ian Curtis, is donderdag op 56-jarige leeftijd overleden na een ernstige ziekte. Ze speelde een belangrijke rol in het Brusselse muziekcircuit van eind de jaren 1970 en begin 1980.

Dat schrijft Focus Vif.

Annik Honoré werd op 12 oktober 1957 in Bergen geboren. Ze speelde een belangrijke rol in het Brusselse muziekcircuit. In 1979 begon ze samen met journalist Michel Duval concerten te organiseren in de Molenbeekse concertzaal (Les Raffineries du) Plan K. Joy Division en twee andere bands speelden op de opening, op 16 oktober. Een paar maanden later richtten Honoré en Duval Factory Benelux op, een Europese afdeling van Factory Records, het Britse label van onder meer Joy Division.

In 1979 verhuisde Honoré naar Londen om te werken op de Belgische ambassade. In de Britse hoofdstad leerde ze Ian Curtis en de andere groepsleden van Joy Division kennen. Maar het was in de Plan K dat hun relatie begon.

Volgens Honoré was die relatie platonisch, maar Curtis' echtgenote Deborah zag dat helemaal anders.

Zanger Ian Curtis en Joy Division speelden en spelen een belangrijke rol in de popmuziekgeschiedenis. Curtis leed aan een zware vorm van epilepsie, maar kon ook de spanning met zijn vrouw door de relatie met Honoré niet meer aan. Met de zelfmoord van Ian Curtis op 18 mei 1980, op amper 23-jarige leeftijd, begon ook de mythe en de personencultus rond de zanger.

Het verhaal van Honoré en Curtis is beschreven in verschillende boeken en (auto)biografieën. Ze komt als personage ook voor in de films Control van Anton Corbijn en 24 Hour Party People van Michael Winterbottom.

Annik Honoré stierf aan een slepende ziekte. Ze bleef de voorbije maanden trouw aan haar liefde voor muziek. Zo spotten we haar nog op het concert van Wire in het Amerikaans Theater in september vorig jaar.

De leden van New Order, de groep die in 1980 uit de as van Joy Division opstond, bieden op hun website vrijdag hun innige deelneming aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni