'Belgisch' huwelijk tussen tante Sidonia en Philip Mortimer

© brusselnieuws.be
04/11/2015

Stripfiguren tante Sidonia uit Suske & Wiske en Philip A. Mortimer uit Blake & Mortimer zijn dinsdagavond in het Belgisch Stripcentrum in het huwelijksbootje gestapt. Het huwelijk staat symbool voor de band tussen de Vlaamse en de Franstalige strip.

Het huwelijk vond plaats om de publicatie van België gestript te promoten. Auteur Geert De Weyer schreef een allesomvattend naslagwerk over de stripgeschiedenis aan beide kanten van de taalgrens.

"We zijn allen opgegroeid met strips. Suske en Wiske, Kuifje, Robbedoes, Jommeke, Guust Flater, de Smurfen, Thorgal, XIII, de Kiekeboes, de Blauwbloezen en al die andere stripfiguren zitten in ons vaderlands DNA, zijn ons erfgoed en hebben onze geesten gestimuleerd en onze fantasie als kind al aangescherpt. Dit boek vertelt dit fantastische verhaal en overloopt de hele geschiedenis van de Nederlandstalige en Franstalige strip in België", zegt Alexis Dragonetti van uitgever Ballon Media.

Het boek is uitgegeven in een Nederlandstalige en een Franstalige versie. "De Vlaamse en Franstalige strip zijn twee heel verschillende culturen. In dit boek brengen we ze samen. Dat was niet gemakkelijk, maar het is toch gelukt: we zijn op zoek gegaan naar de overeenkomsten, niet naar de verschillen. Het huwelijk is heel symbolisch, om duidelijk te maken dat we één groot stripland zijn”, zegt Geert De Weyer aan tvbrussel.

Helena Vandersteen, familielid van Suske & Wiske-tekenaar Willy Vandersteen, gaf tante Sidonia op de ceremonie weg aan haar toekomstige echtgenoot. Komiek Bert Kruismans was de ceremoniemeester op de trouwpartij, die met de nodige dosis humor doorspekt werd. Hij noemde Sidonia en Mortimer “twee verstokte vrijgezellen”, want in hun respectievelijke stripreeksen hebben beide personages niet al te veel geluk in de liefde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni