‘Beleidsverklaring VGC is vaagheid troef’

© brusselnieuws.be
23/09/2015

Oppositiepartijen Groen en N-VA zijn niet tevreden met de beleidsverklaring die de meerderheid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie woensdag voorstelde. "Waar zijn de concrete doelstellingen?"

Het bestuursakkoord van de VGC heette ‘Goesting in Brussel’, maar van die goesting is volgens Groen weinig te merken in de beleidsverklaring.

“Na een bijzonder vaag bestuursakkoord en vage beleidsplannen is het opnieuw zoeken naar concrete doelstellingen. Nergens stelt het college prioriteiten. Het college schuift elke keuze voor zich uit,” aldus Annemie Maes, VGC-fractieleider voor Groen.

Groen vindt dat het college een juiste analyse maakt van de Brusselse uitdagingen, maar nauwelijks oplossingen heeft. Zo moet de VGC volgens de partij meer inzetten op de uitbreiding van scholencapaciteit. Voor kinderopvang en ouderzorg is de situatie volgens de partij nog erger.

Groen vindt ook dat de VGC te veel een top-downbenadering hanteert in haar omgang met onder meer de Jeugdraad en de Dienst speelpleinwerking of nog de situatie bij de Vlaams-Brusselse Media.

De partij mist verder ook vooruitgang in het dossier van een fuifzaal, een project dat wel in de beleidsnota stond.

Kwaliteit van het onderwijs
N-VA vindt vooral dat de VGC de rol van Vlaanderen niet genoeg waardeert. “Het lijkt alsof de VGC de rol van Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap telkens wil minimaliseren. De goede relatie van de VGC met het Brussels Hoofdstedelijk gewest wordt duidelijk in de verf gezet maar de verklaring zwijgt in alle talen over wat het VGC-College kan ondernemen naar het Brussels gewest, om de Brusselse Vlamingen eindelijk te geven waarop ze recht hebben o.a. inzake tweetaligheid van de dienstverlening bijvoorbeeld in de Irisziekenhuizen.”

Op onderwijsvlak klinkt bij N-VA een ander geluid dan bij Groen. De partij is geen voorstander van een grootschalige uitbreiding en vraagt vooral aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs.

Cieltje Van Achter vraagt aan minister van Openbare Werken Pascal Smet om een beroep te doen op Vlaamse steun voor Brusselse zwembaden.

Senioren
Vlaams Belang tenslotte vindt dat de VGC te veel inzet op diversiteit en kansengroepen, onder meer in de woonzorgsector. "De eerste focus moet liggen op de noden van de Brusselse Vlamingen, en de Vlaams-Brusselse senioren in het bijzonder", zegt parlementslid Dominiek Lootens. "Senioren hebben geen boodschap aan een interculturalisering van het beleid. Zij worden geconfronteerd worden met het feit dat ze nauwelijks nog een Nederlandstalige huisarts vinden in Brussel en niet in hun taal geholpen worden in de meeste ziekenhuizen. De veel te lakse Vlaams-Brusselse overheid ziet daar blijkbaar geen graten en laat dat allemaal maar gebeuren."

Ook het accent op een verdere capaciteitsuitbreiding in het onderwijs ziet Vlaams Belang niet zitten. "Een capaciteitsuitbreiding is niet de oplossing, moest ook Collegevoorzitter Vanhengel begin september nog toegeven", aldus nog Lootens. "Maar wat is het enige dat we daarover kunnen lezen in de beleidsverklaring? Juist…er is nood aan capaciteitsuitbreiding. Men weet dus dat dat niét de oplossing is, maar toch gaat men tegen beter weten op datzelfde pad verder.”

Het ging er bij wijlen hard aan toe tijdens de voorstelling van de VGC-beleidsverklaring

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni