'Belastingen op vastgoed zullen huurprijzen doen stijgen'

© brusselnieuws.be
15/07/2014

De maatregelen die de nieuwe regering voorziet op de vastgoedmarkt zullen de huurprijzen nog doen stijgen. En ook huurrichtprijzen zijn een slecht idee, meent de Confederatie van Immobiliënberoepen.

De nieuwe Brusselse regering wil de onroerende voorheffing verhogen en/of de opcentiemen op die belasting optrekken, zo staat in het regeerakkoord.

Dat moet ervoor zorgen dat ook wie geen personenbelasting betaalt in het gewest, meer bijdraagt. Vooral verhuurders van buiten het gewest, maar ook bijvoorbeeld internationale ambtenaren, worden daarmee geviseerd. Er zouden compensaties komen voor eerste gezinswoningen voor lage en middeninkomens.

De Confederatie van Immobiliënberoepen betoogt in De Tijd dat zulke maatregelen nefaste gevolgen zullen hebben. “Brussel heeft een ruimere huurmarkt dan Vlaanderen”, zegt Dajo Hermans daarover aan brusselnieuws.be.

Doorrekenenen naar huurprijzen
“Verhoog je de kosten voor de eigenaars, dan zullen die dat doorrekenen aan de huurders. Wat de huurprijzen in het gewest, die al hoog liggen, nog zal doen oplopen.”

De problemen op de huurmarkt zijn het gevolg van een groeiende vraag en een almaar kleiner aanbod. “De enige manier om de prijzen te doen dalen, is er dus voor zorgen dat het aanbod groter wordt, door investeringen te stimuleren. Met kortingen op de registratierechten of een verlaging van de successierechten bijvoorbeeld.”

De regering denkt ook aan een systeem van huurrichtprijzen en huurtoelages. De huurder krijgt een toelage, de verhuurder verbindt zich ertoe zijn prijs niet boven de richtprijs te laten gaan.

“We zijn niet gewonnen voor huurrichtprijzen. Studies uit bijvoorbeeld Duitsland tonen geen positieve effecten. En de toenemende regelgeving schrikt verhuurders af. Er is nu al een stijging van het aantal wanbetalingen en huurschade. De rechten en plichten van huurder en verhuurder raken stevig uit balans.”

Procedures
Ook Kathelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars spreekt op tvbrussel van een onbegrijpelijke maatregel.

“De vastgoedmarkt heeft net stimulering nodig, geen extra belasting. Wij bekijken nu rustig de maatregelen. Als blijkt dat de investeerder gediscrimineerd wordt, overwegen wij procedures.”

'Bedoeling om eigenaars te treffen die geen inkomstenbelasting betalen'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni