Belangstelling voor Nederlands bij expats blijft groeien

SDS
© brusselnieuws.be
15/10/2014

Ruim een op vijf van de nieuwe cursisten bij het Huis van het Nederlands is een expat. Dat blijkt uit de cijfers van het afgelopen schooljaar. “Expats zien Nederlands als een meerwaarde op de arbeidsmarkt”, zegt directeur Gunther Van Neste.

De cijfers werden bij Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) opgevraagd door Vlaams Parlementslid Willy Segers (N-VA).

In het afgelopen schooljaar kwamen 3.376 expats langs bij het Huis van het Nederlands in Brussel. Met andere woorden: één op de vijf van in totaal 16.660 nieuwe cursisten voor een Nederlandse taalcursus is expat – dat wil zeggen een persoon met een vreemde nationaliteit en met een inkomen in dienstverband. “Het gaat dan zowel om EU-burgers als bijvoorbeeld Nieuw-Zeelanders en Australiërs”, zegt Van Neste aan brusselnieuws.be.

Als we er ook de EU-burgers zonder job bijtellen maakt de groep zelfs 23,2 procent van de belangstellenden bij het Huis uit. Bovendien zijn er nog meer EU-burgers en/of expats die Nederlands volgen via hun werkgever.

“EU-burgers hier in Brussel zien Nederlands vooral als een extra troef op de arbeidsmarkt, omdat ze duidelijk aanvoelen dat Brussel een meertalige stad is”, zegt directeur Van Neste. Vaak zoeken ze ook nieuwe carrièrekansen buiten de EU-instellingen, bijvoorbeeld op de nationale arbeidsmarkt."

In de 11 jaar dat het Huis van het Nederlands bestaat, ziet het de groep gestaag groeien. Vijf jaar geleden ging het om ongeveer 16 procent van de nieuwe cursisten, vorig jaar om 20 procent, nu dus 23,2 procent.

Weinig jobperspectieven in Zuid-Europa
“Het gaat vaak om mensen die een tijdelijk dienstverband of stage uitdoen bij de EU-instellingen en aanverwanten, maar hier een sociaal leven hebben opgebouwd”, zegt Van Neste. “Daarnaast zijn er ook een aantal expats bij bijvoorbeeld lobbyorganen die sinds de crisis van 2008 hun job kwijt zijn of dreigen te verliezen.”

De grootste groepen expat-cursisten zijn de snel groeiende groep Duitsers, en Zuid-Europeanen zoals Grieken, Spanjaarden, Portugezen en Italianen. “Die willen hun contract hier verlengen of een nieuwe baan vinden”, zegt Van Neste. “Zij willen niet terug moeten naar hun vaderland, waar er momenteel geen carrièreperspectieven zijn.”

Om de expats nog beter te bereiken, geeft het Verbindingsbureau Brussel-Europa nieuwe EU-inwoners van de hoofdstad een informatiebrochure mee over het Huis van het Nederlands. Dat bureau wordt vanaf 1 januari 2015 echter samengevoegd met andere diensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni