Op 25 november 2000 brandde het dak van de Sint-Jan-De-Doperkerk in de Begijnhofwijk. Niet alleen had het gebedshuis plots geen dak meer, ook in de kerk was er heel wat schade. Nu zijn de renovatiewerken gestart om de Begijnhofkerk er nog mooier te laten uitzien dan voor de brand.

Kort na de brand werd de kerk voorzien van een voorlopig plat dak en nieuwe elektriciteitsleidingen. Zo kon het publiek in de lente van 2001 weer binnen.

De stad Brussel onderhandelde met de verzekeringsmaatschappijen en de Commissie voor Monumenten en Landschappen voor een volledige renovatie van de kerk. Het dak en de trap van de toren moeten vernieuwd worden. Maar ook de glasramen, biechtstoelen en muren vergen heel wat herstellings- en reinigingswerken. Het orgel en de schilderijen werden niet door de brand beschadigd, maar worden ook gerenoveerd.

De verzekeringsmaatschappijen betalen 2.600.000 euro voor de herstellingswerken. Voor de overige werken betalen de stad Brussel en het Brussels Gewest samen 850.000 euro.

De werkzaamheden aan de binnenkant van de kerk zullen nog tot juni 2005 duren. Het nieuwe dak van de Begijnhofkerk zal pas in juni 2006 klaar zijn. Ondertussen blijven de erediensten gewoon doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni